Közélet

Készülőben a lex Toller

Módosulhatnak hamarosan az országgyűlési képviselők jogállásáról, valamint juttatásairól szóló egyes törvények. Szeretnénk, ha a törvény november 1-jével hatályba lépne, de természetesen előfordulhat csúszás – nyilatkozott a VGO-nak Karsai József szocialista képviselő.

Hozzátette: a törvénytervezetről a jövő héten még nem szavaz a házbizottság, így nem tudja, mikor kerül a parlament elé. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV . törvény kiegészül a közeljövőben. A mandátummegszűnés bekövetkezésének megvizsgálására az Országgyűlés elnöke a mentelmi bizottságot kéri fel, és ezt az Országgyűlés következő ülésnapján bejelenti. A bizottság a határozati javaslatát legkésőbb harminc napon belül terjeszti be a parlament elé. A Tisztelt Ház az ügyben vita nélkül határoz. A mandátum megszűnése tárgyában hozott döntéshez a képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

További módosítások várhatók, amelyek érintenék többek között Toller László és Horn Gyula szocialista képviselőket is: ugyanis az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről és kedvezményeiről szóló 1990. évi LVI. törvény is kiegészül hamarosan. Ha a képviselő megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha betegsége, vagy balesete következtében egészségkárosodásának rokkantságot elérő mértékét a vonatkozó társadalombiztosítási jogszabályok szerint megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált és a fenti okok miatt megbízatásáról lemond, megbízatásának megszűnésétől számított hat hónapig – a megbízatás megszűnését megelőző hat havi tiszteletdíja havi átlagának megfelelő – havi ellátásra jogosult.

Az országgyűlési képviselő halála esetén – ha egyéb tisztségére való tekintettel ilyen juttatásban egyébként nem részesülne – özvegyét (ennek hiányában örökösét) egy összegben az országgyűlési képviselő hat havi tiszteletdíjának megfelelő összegű juttatás illeti meg. E juttatásból egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot fizetni nem kell, továbbá az a hozzátartozói nyugellátás megállapításakor a havi átlagkereset alapjául szolgáló keresetként nem vehető figyelembe. Kövesi Ágnes

mentelmi bizottság Horn Gyula Toller László
Kapcsolódó cikkek