Közélet

Világvége elnapolva - Év végéig várni kell?

"Öt...négy...három...kettő...egy..." - és elindult az első protonnyaláb. Ma reggel fél kilenckor bekapcsolták a CERN LHC gyorsítóját. A világvégére azonban még várnunk kell.

Mint a mai Világgazdaság is megírta: az indítás után még hosszabb időre lesz szükség, hogy az LHC elérje a teljes „üzemi fordulatot”. Az izgalmak újra október 21-én fokozódnak majd, ekkor fognak első ízben protoncsomagokat ütköztetni egymással – fogalmazott a CERN vezetését jövőre átvevő Rolf-Dieter Heuer. Ekkor tárul fel az a világ a kutatók előtt, amelyről mindeddig csak elméleti spekulációk léteztek.

A Reuters mai elemzése felhívta a figyelmet: könnyen lehet, hogy a kísérletek az első fázisban sikertelenek lesznek, és csak napok, hetek után láthatunk első eredményeket. Az első ütköztetések - amit Heuer októberre tesz - azonban még csak kisebb sebességnél történnek. A nagy sebességű ütköztetésekre (ami egyesek szerint a "világ végét" fogja jelenteni) az év végén lehet számítani.

Első kutatási eredményeket már 2009-re várnak a kutatók. A laboratórium és a kísérletek további érdekességeiről tegnap részletesen beszámoltunk.

világvége cern lhc
Kapcsolódó cikkek