Közélet

Az EP-választáson már indulhat az új párt

Az országos nyilvánosság elé lépett a Lehet más a politika! társadalmi kezdeményezés. Szerdán Budapesten kívül Győrben, Szegeden, Pécsett, Nyíregyházán és Debrecenben is bemutatkozó sajtótájékoztatókat tartottak.

A budapesti bemutatkozáson Schiffer András, Jávor Benedek és Rauschenberger Péter az ország problémáiról, az új kezdeményezés szervezeti felépítéséről és programjáról beszélt. Schiffer úgy véli, szkepszis és undor övezi ma Magyarországon a politikát, amely szűk oligarchikus csoportok játéka felelősségre vonás nélkül. A demokratikus jogállamot senki sem veszi komolyan, a parlamenti pártok között a kölcsönös elrettentés politikája folyik. A pártok programjai és elvgyűjteménye helyett a pillanatnyi érdekek uralják a közbeszédet. A közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a választók 30-40 százaléka szívesen voksolna egy új pártra, ezért lépett színre a Lehet más a politika! kezdeményezés is.

Jávor Benedek elmondta, másfajta politizálásra és pártra van szüksége az országnak, amely jelentős alternatívát kínál a jelenlegi parlamenti pártokkal szemben. Az ehhez szükséges kritériumok közül kiemelte a hitelességet, a részvételt, a pénzügyi átláthatóságot, valamint a politikai jobb-bal szembenállás meghaladását. Az ökopolitikai alapú mozgalomhoz sokan a civil szférából érkeztek. A kezdeményezés mind a szociáldemokrata-, a konzervatív-, illetve a liberális eszmerendszerrel egyaránt vitázik és hozzájuk kritikusan viszonyul. Jávor szerint meg kell haladni ezeket a megközelítéseket, s áttörni a jelenlegi pártstruktúrát. A mozgalom egy éves folyamat végéhez ért, a tavaly szeptemberi pár tucat emberből mára egy ökopolitikai alapon álló párt megjelenésének a határáig jutottak el. Az elmúlt időszakban rengeteg civil, tudományos, közigazgatási, illetve gazdasági szakembert vontak be, így a hálózat ma már közel 300 taggal rendelkezik.

Rauschenberger Péter úgy fogalmazott, amennyiben a társadalmi támogatás meglesz, hamarosan párttá alakulnak. Ehhez a keretek megteremtődtek, valamint a politikai irányt definiálták, ezért most léptek elő. Ha a feltételek adottak lesznek, akkor a pártalakulást úgy időzítik, hogy a júniusi európai parlamenti választáson indulhassanak.

Schiffer közölte, a mozgalom a parlamenti pártok bármelyikével létrehozandó szövetségre természetesen nem gondol, mivel ez nem éri meg. A kezdeményezés programja ütközik a jelenlegi parlamenti pártok programjaival, s számukra bármilyen szövetség öngyilkosság lenne.

A választásokhoz szükséges pénzgyűjtés mikéntjének kérdésére Jávor az amerikai demokrata elnökjelölt, Barack Obama internetes kampányának példáját említette. Szerinte mintegy 200-300 millió forint elég lenne a sikeres júniusi szerepléshez. A hálózat mostani struktúrája hierarchiamentes, lapos, illetve a helyi autonómia erős, s ezt szeretnék megőrizni, valamint számítanak a civilek további kritikáira is.

Lehet más a politika választás párt kezdeményezés
Kapcsolódó cikkek