Közélet

Európa-bajnok a Tóth–Póta-páros

A Tóth Krisztina – Póta Georgina duó aranyérmes lett a szentpétervári asztalitenisz Európa-bajnokság női páros versenyében, miután a vasárnapi döntőben legyőzte az olasz színekben indult Wenling Tan-Monfardini – Nikoleta Stefanova kettőst.

A viadal honlapja szerint a tavalyi, belgrádi kontinensviadalon másodikként zárt, ezúttal első helyen kiemelt magyar egység hat játszmában verte a kínai-bolgár származású riválist, amit edzőként Bátorfi Csilla segített a háttérből. A nyitó szettet simán nyerték az olaszok, majd a következő felvonás ugyanilyen könnyen lett a magyaroké. A harmadik játszma aztán már kiélezettebb küzdelmet hozott, 8-8-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ezután azonban Tóthék megléptek és második szettlabdájukat kihasználva előnybe kerültek.

A negyedik szett  hasonló forgatókönyv szerint alakult azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ekkor 9-9 után a rivális jutott játszmanyerési  lehetőséghez. Először még nem tudott élni vele, de Pótáék kihagyott esélyét követően a második adandó alkalommal már nem hibázott, így egyenlített. Az ötödik szakaszban 4-1-re elhúztak Stefanováék, ezután viszont már csak két pontot tudtak begyűjteni, mert a magyarok – elsősorban Tóth parádés befejező ütéseinek köszönhetően – hengereltek, s ezzel ismét előnybe kerültek. A hatodik játszma szintén szoros csatát hozott, miután 7-4-es magyar vezetésnél Bátorfi időt kért és sikeresen nyugtatta meg tanítványait, akik gyorsan fordítottak és 9-7-re már náluk volt az előny. A kocka azonban ismét fordult, 50 perc elteltével meccslabdához jutottak Tóthék, s bár az elsőt még elpuskázták, a másodikat – Téglás Péter szövetségi kapitány időkérését követően – már könyörtelenül kihasználták, s boldogan borulhattak egymás nyakába.

Tóth pályafutása hetedik, Póta pedig második felnőtt Európa-bajnoki címét ünnepelhette. Az egyesben a délelőtti elődöntőben vereséget szenvedett Tóth három éremmel – egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal – távozhatott Oroszországból, miután csapatban (többek között Pótával) a dobogó második fokára állhatott fel.

Tóth Krisztina, Póta Georgina – Wenling Tan-Monfardini, Nikoleta Stefanova (olasz) 4:2 (-6, 4, 9, -11, 6, 10)

A fontos pillanatokban mindig bejött egy csoda poén
–  Sajnos Kriszta a délelőtti elődöntőben a húzódása miatt nem tudott százszázalékos teljesítményt nyújtani, ha egészséges, talán az a meccs is másként alakult volna. Szerencsére a páros döntőre valahogy összekaparta magát – nyilatkozta Téglás. – Az első szettben rosszul ment a lányoknak, de utána fokozatosan egyre jobban belelendültek és felszabadultabban játszottak, már ha egy Európa-bajnoki döntőben lehet felszabadultan játszani. A folytatásban is akadtak hullámvölgyek, de a fontos pillanatokban mindig bejött egy csoda poén, s így végül sikerült nyerniük, aminek nagyon örülünk.

Szentpétervár nők eb póta tóth páros asztalitenisz aranyérem
Kapcsolódó cikkek