Közélet

Hankiss: a multik gyarmatosítóként viselkednek - Viselkedésükön változtatni kell

Hankiss Elemér a jelenlegi válságot elemezve kijelentette: a multik gyarmatosítóként viselkednek. Ezért bár szükség van rájuk, a viselkedésükön változtatniuk kell. Csakúgy, mint a teljes politikai elitnek és a társadalomnak.

"Nem vagyok multiellenes, nagy szükség van rájuk, mert nélkülük éhen halnánk, de lehetnének ők is felelősségteljesebbek" - nyilatkozta a Hankiss az InfoRádiónak. Hankiss ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, a polgároknak sokkal alaposabban kell tervezniük az életüket. Mint mondta, senki sem költhet többet, mint amennyit keres.

A válsággal kapcsolatban Hankiss elmondta: jó lenne, ha nem kellene egy radikális fordulattal. Mint mondta, a történelem hullámzik, vannak emelkedő és csökkenő korszakok minden civilizáció életében. A nyugati civilizáció diadalutat futott be az elmúlt két-háromszáz évben. Ennek azonban előbb-utóbb valószínűleg vége lesz, legalábbis kiegyenlítődik a különböző civilizációk erőviszonya.

Az értékelés szempontjából fontos tudni, hogy nem egyértelmű: felfelé vagy lefelé halad-e éppen az adott társadalom, mert – a szociológus véleménye szerint – ez attól függ, hogy mit vizsgálunk. Hankiss szerint nem csak a nyugat-európai jóléti társadalom, hanem az amerikai típusú szabadpiacos, neoliberális rendszer is válságban van. Nem tudjuk, hogy ez milyen mély válság lesz, az átlagembernek pedig föl kell készülnie sok lehetőségre, a szűkebb és bővebb "hét esztendőkre".

A tudós reméli, hogy a jövőben a magyar társadalom is jobban figyel majd a pénzügyeire a rá jellemző túlköltekezési hajlam ellenére is. Hozzátette:  nem kellett volna ilyen mértékben engednünk az ország eladósodását. A kormányoknak felelősségteljesen informálni kellett volna a lakosságot, az iskolákban, televízión keresztül, sajtóban és mindenhol.

A túlzott hitelfelvételek miatt Hankiss szerint elsősorban a bankok illetve a magyar kormányok kárhoztathatóak, mert a magyar társadalom még éretlen, most tanulja, hogyan kell bánnia a pénzével, a lehetőségeivel, a problémákkal.

Arra a kérdésre, minek kell megváltoznia Magyarországon azért, hogy kilábalhassunk a válságból, Hankiss úgy válaszolt: a kormánynak a társadalommal is törődnie kell, nem csak az ellenzékkel. Az ellenzéknek pedig nem egyedül a kormánnyal kell törődnie, hanem az országgal is. Az üzleti világnak pedig nagyobb felelősségtudattal kellene működnie, ahogy ez Nyugaton már sokkal erősebb.

Mint mondta, itthon a multinacionális cégek kicsit még úgy viselkednek, mint annak idején az angolok vagy mások a gyarmatokon. Itt majdnem mindent lehet csinálni. "Nem vagyok multiellenes, szükség van rájuk, mert nélkülük éhen halnánk, de lehetnének ők is felelősségteljesebbek társadalmi szempontból" - jelentette ki Hankiss Elemér.

Hankiss szociológus hitel társadalom válság amerikai
Kapcsolódó cikkek