Közélet

Hankiss: Magyarország mindenbe beleszól és rendetlenség van

A hitelválság súlya Magyarországot várhatóan jobban megroppantja, mint a nyugat-európai államokat - véli Hankiss Elemér

Magyarország egy törékeny demokrácia és piacgazdaság, így a pénzügyi válság súlya minket jobban megroppant, mint egyes nyugati államokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hankiss Elemér. A szociológus szerint a politikai rendszer és a társadalmi struktúrák is sokkal gyengébbek és zavarosabbak, emiatt nem tudnak ellenállni kellő mértékben a gazdasági összeomlásnak.

Ráadásul az ország kettészakadt, és - mint fogalmazott - két elvadult tábor áll egymással szemben. Ilyen helyzetben az összefogás lehetősége sokkal nehezebb, emiatt pedig az ország ellenálló képessége jóval kisebb - tette hozzá. Csak egy összefogott társadalom tudna jobban védekezni a berobbanó válsággal szemben - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint Magyarország szempontjából nagyon rosszkor jött, hogy megrendült az amerikai-angolszász szabadpiaci modell, és nem világos, hogy az állam milyen szerepet fog vállalni. 



Hankiss Elemér úgy véli: Magyarország egy erős-gyenge állam. Erős, mert mindenbe beleszól, másrészt gyenge, mert nem tud dönteni, és rendetlenség van - fejtette ki.

Hankiss Magyarország gyenge válság
Kapcsolódó cikkek