Közélet

Ki hordja a nadrágot? A kormányfő, vagy az államfő? Lengyel kalamajka

Lengyelországban vita bontakozott ki arról, ki képviselje az országot az Európai Tanács soron következő ülésén. Mind a miniszterelnök Donald Tusk, mind a köztársasági elnök Lech Kaczynski jogot formál országa képviseletére - írja az EUvonal.

A hivatalos protokoll szerint két szék vár minden delegációt a mostani EU-csúcs brüsszeli üléstermében: egy helyet a tagállam végrehajtó hatalmának feje (mint pl. Magyarországon a miniszterelnök), egyet pedig az állam külügy- vagy pénzügyminisztere számára tartanak fenn - írja az EUvonal.

A lengyel (ellenzéki) államfő azonban azt szeretné, ha a Lisszaboni Szerződés, a grúziai válság, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos uniós csomag kapcsán kialakított lengyel álláspontot személyesen ő maga képviselhetné a tárgyalásokon.

A miniszterelnök ugyanakkor (aki külügy- és pénzügyminiszterével együtt utazik Brüsszelbe) úgy véli, ezen kérdésekben már régen megszilárdult a lengyel álláspont - és félti Lengyelország megítélését.

Elnök úr, térden állva könyörgök önnek, ne jöjjön Brüsszelbe, ne gyengítse hazánk tárgyalási pozícióit”- fakadt ki Donald Tusk a lengyel nemzeti rádióban.

kaczynski Lengyelország tusk Brüsszel
Kapcsolódó cikkek