Közélet

Nincs többé dübörgés!

Az Európai Unió a hangos zenehallgatásból eredő halláskárosodásra figyelmezteti polgárait, arra kérve őket: vegyék lejjebb a hangerőt.

Az megbízásából dolgozó kutatók szerint 2.5-10 millió lehet azoknak az európai polgároknak a száma, akik tartós halláskárosodást szenvednek a 89 decibeles hangerőt meghaladó zene miatt. A károsodás akkor alakul ki, ha valaki a öt éven keresztül legalább napi egy órán át hallgat zenét a határértéknél hangosabban.

Helen Kearns az EU szóvivője arra szólította fel a közösség tagjait, köztük elsősorban a fiatalokat, hogy vegyék lejjebb a hangerőt, most, hogy tudják: tudtukon kívül károsíthatják hallásukat – tudósít az AP.

Kearns úgy fogalmazott: "ez a sérülés később is megmarad és egy életen át kísérthet". Hozzátette: figyelembe veszik a lehetőséget, ami szerint 100-ról 98 decibelre csökkentenék a megengedett hangerőt az EU területén forgalmazott mp3 lejátszók esetében.

Az eddigi 100 decibeles limit is hatott a piacra: az Apple-nek le kellett vennie a franciaországi polcokról az iPodot és átírni a szoftvert úgy, hogy a készülék betartsa a megengedett hangerőt.

hangerő EU zene mp3 lejátszó
Kapcsolódó cikkek