Közélet

Orbán a válságról: "Minden gonosz gyökere a pénz szerelme"

Kapzsiság húzódik meg a pénzügyi válság mögött - erről beszélt Orbán Viktor egy protestáns konferencián, s meglátását Pál apostol szavaival is alátámasztotta.

"Mert minden gonosz gyökere a pénz szerelme, mely után sóvárogván némelyek eltévelyedtek a hittől, és magukat által szegezték sok fájdalommal" - ezzel a bibliai idézettel "azonosította be" Orbán Viktor tegnap a Hold utcai református templomban "a világválságnak nevezett pénzügyi válságot" A Biblia a döntéseinkben című konferencián, amelyet a Balog Zoltán fideszes képviselő által vezetett Protestáns Fórum szervezett – írja a Népszabadság.

A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy "okosan elmagyarázzák nekünk, milyen gazdasági, pénzpiaci és kormányzati technikai összetevői vannak annak a hibasorozatnak, mely a megrendülés szélére sodorta a világ pénzügyi rendszerét. Holott ez ember okozta válság: loptak, csaltak hazudtak, hamisítottak, eltitkolták a valódi tényeket, és mindezt azért tették, hogy minél több pénzhez jussanak. Vagyis kapzsiság, mértéktelenség húzódik meg a mostani világválság legmélyebb dimenzióiban" - fejezte ki magát, idézzük: "nagyon egyszerűen" a politikus.

Mindezt tovább gondolva Orbán Viktor úgy elemezte a folyamatokat, hogy a válság a Biblia antropológiájára irányítja a figyelmet, s ez - a liberális antropológiával szemben - azt mondja: csak a rossz árad az emberből, a jó csak akkor, ha az ember valamiféle kegyelemben részesül.

református pénz válság
Kapcsolódó cikkek