Közélet

Pénzmosodának nevezte Svájcot a német pénzügyminiszter

A németek összerúgták a port a svájciakkal, a német bankárok egy része ellen vizsgálat indult – egymást követik a hírek, amelyek jelzik, hogy mostanság minden a pénz körül forog.

Németország berni nagykövetét magához kérette a svájci külügyminiszter, hogy tiltakozzon, amiért a jelenleg legfontosabbnak számító német kormánytag, Steinbrück pénzügyminiszter bűnpártolással vádolta Svájcot. Szemében – mint mondta – Svájc egész bankpolitikája arra irányul, hogy Svájcba csalogassa a német adócsalókat. Svájcot Liechtensteinnel egyetemben a német pénzügyminiszter a világ büntetendő országainak listájára helyezné.

Ez az egész történet szinte fantasztikus, hiszen Svájc és Németország minden tekintetben egymáshoz közel álló, fejlett, demokratikus, élenjáró ország. De a jelenlegi globális pénzügyi, gazdasági helyzetben pattanásig feszülnek az indulatok.

Eközben Németországban rajtaütésszerű házkutatást tartottak annál az állami banknál, amely másfél hónappal ezelőtt több milliárd eurót utalt át az amerikai Lehman Brothers befektetési banknak, történetesen fél nappal azelőtt, hogy a Lehman Brothers totálisan összeomlott. A hatóságok immár bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a német bank vezéreit.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy az IKB nevű, csődbe ment, de azért valamiképpen megmentett pénzintézet vezetőit felszólították, hogy fizessék vissza felvett juttatásaikat. A vezérigazgatótól majdnem egymilliót, más irányítóktól fejenként több százezer eurót követelnek vissza.

Németország Svájc Steinbrück adócsalók Lehman Brothers
Kapcsolódó cikkek