Közélet

"Szinte biztosra vehető a költségvetés elfogadása"

A pénzügyi válsághoz igazított költségvetés parlamenti elfogadása szinte biztosra vehető - állapította meg a Republikon Intézet. Tóth Csaba stratégiai igazgató az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy a válság miatt a parlament jelentős többsége zöld jelzést ad majd a költségvetésnek.

A költségvetés elfogadása elsősorban politikai döntés lesz a pártok részéről, vagyis azt a kormányhoz való viszonyuk kifejezésére használják majd a szavazást - áll az elemzésben.

A tanulmány szerint a költségvetés elfogadása vagy elutasítása mint a kisebbségi kormány és a kormányfő túlélésének kérdése jelent meg. Mind az ellenzék, mind a kormány egy olyan "végső tesztként" tekint a költségvetésre, amely meghatározza a kisebbségi kormányzás sorsát. Leghatározottabban ezt maga a kormányfő igyekezett megjeleníteni, aki lemondását is kilátásba helyzete a költségvetés parlament általi elutasítása esetére.

A stratégiai igazgató kiemelte: a független képviselőkkel, illetve más parlamenti technikai módszerekkel a költségvetést az egypárti szocialista kormány anélkül is át tudja vinni, hogy az MDF-fel vagy az SZDSZ-szel meg kellene állapodnia.

A válság olyan hivatkozási alapot jelent, ami kitéríti a parlamenti logikát a normális menetéből - mondta az igazgató.

Gyurcsány tóth republikon költségvetés
Kapcsolódó cikkek