Közélet

A Btk. a társadalomra veszélyes cselekedeteket bünteti

Öt civil jogvédő szervezet közös tiltakozó nyilatkozatban ítélte el a hatóságok fellépését az RTL Klub oknyomozó újságírójával szemben.

A tiltakozó nyilatkozatot a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Freedom House, a Független Médiaközpont, a Transparency International Magyarország és a Gőbölyös Soma Alapítvány írta alá.

A civilszervezetek leszögezik: büntetőjogi rendszer és a büntetőeljárások általánosságban a társadalom védelmét szolgálják, a társadalomra veszélyes és káros cselekményeket vagy mulasztásokat hívatottak büntetni.

A Btk. szerint: "Bűncselekmény az a szándékosan (…) elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli. Társadalomra veszélyes cselekmény az a tevékenység vagy mulasztás, amely a Magyar Köztársaság állami, társadalmi vagy gazdasági rendjét, az állampolgárok személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti."

Az aláírók rendkívül károsnak és rossz üzenetet hordozónak tartják, hogy a büntetőeljárás eszközét olyan ember ellen használják, aki nem kívánt kárt okozni a társadalomnak, hanem tevékenysége kifejezetten arra irányult, hogy káros folyamatokat mutasson be a nyilvánosságnak, és leleplezze a közokirat-hamisítókat.

A korrupció elleni harc hazai helyzete szempontjából pedig jelzés értékűnek tartják, hogy az újságíró rabosítására és büntetőeljárásba vonására ugyanaznap kerül sor, amikor a kormány egy illetékese, Kondorosi Ferenc kormánybiztos egy új, korrupció ellenes jogszabály tervezése kapcsán bejelentette, hogy "a korrupció felfedőit védelemben kell részesíteni".

A tiltakozó szervezetek felhívják a jogalkalmazók figyelmét arra, hogy amennyiben problémát észlelnek a korrupciós cselekményeket leleplező újságírókkal vagy a társadalmilag hasznos tevékenységükkel formálisan jogsértést megvalósítókkal kapcsolatban, akkor haladéktalanul jelezzék e kérdéseket a jogalkotók felé, és kezdeményezzenek
jogszabály-változtatásokat.

Ellenkező esetben a Magyarországon amúgy is gyenge lábakon álló oknyomozó újságírás véglegesen ellehetetlenülhet, tovább gyengítve a szólás- és információszabadság alkotmányos alapelveinek érvényesülését, amely végső soron a demokratikus intézményrendszerbe vetett állampolgári bizalmat rendítheti meg.

szervezet tiltakozás RTL Transparency International TASZ jogvédő parkolási engedély korrupció
Kapcsolódó cikkek