Közélet

A "fekete ember" nyer kedden - Előbb tesztel Chavez!

Hugo Chavez venezuelai elnök szerint Barack obama, a "fekete ember" fogja megnyerni az amerikai elnökválasztásokat. Az elnök felajánlotta, találkozzanak, és javítsanak a két ország kapcsolatán.

"Készen állok, hogy leüljünk és beszéljünk, hogy egy új szintre léphessünk" - idézi a novinite.com a nyíltan Amerika-ellenes Chavezt.

Mindkét amerikai elnökjelölt ígéretet tett kampányában Amerika külföldi olajfüggőségének csökkentésére, felszámolására - ami nem csak a közel-keleti, hanem a venezuelai olajmegrendelések hosszú távú csökkentését is jelenti.

A venezuelai elnök saját magát Fidel Castro kubai forradalmár "politikai fiának" tekinti; a hétvégén egyben kifejezte reményét, hogy Obama, megválasztása esetén feloldja a 46 éves kubai kereskedelmi embargót. A "Kuba felé irányuló aggresszió" befejezése lesz a leendő elnök tesztje - mondta Chavez televíziós beszédében.

"Nem azt kérjük tőle, hogy forradalmár legyen, nem azt, hogy szocialista legyen, csupán azt, hogy az Egyesült Államok fekete elnökeként foglalja el helyét a történelemben."

Még szeptemberben Chavez visszahívta a washingtoni venezuelai nagykövetet, és ígéretet tett, hogy amíg Geroge W. Bush nem távozik a Fehér Házból, nem küld új küldöttséget.

Obama Egyesült Államok Venezuela olaj castro Chavez
Kapcsolódó cikkek