Közélet

"A Mónika show-val állnak a vizsgálat elé" – "Évek óta nem volt ügyünk"

Összehangoltan vizsgálja a televíziós kibeszélő műsorok jogszerűségét az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT), valamint az adatvédelmi biztos hivatala.

Az ORTT konkrét panaszok kapcsán, a jogőri hivatal pedig hivatalból indítja el vizsgálatát. A panaszok elsősorban arról szólnak, hogy a műsorokban részt vevőket olykor megtévesztéssel, személyiségi jogaikat megsértve veszik rá a szereplésre - a médiahatóság és a jogőri hivatal ezeknek az állításoknak jár most utána.

Az RTL Klub kommunikációs igazgatója, Rényi Ádám a Népszabadságnak azt mondta: a Mónika show-val állnak a két testület vizsgálata elé. - Minden eddigi ajánlást figyelembe vettünk, évek óta nem volt "ügyünk". Az azonban gyakran előfordul, hogy valaki megbánja szereplését, és utólag próbál kibúvót keresni a viszszalépésre.

Mint mondta, a műsorok szereplőivel kötött szerződések részleteiről nem beszélhet, ám azt kijelentheti, hogy a képernyőre kerülő szereplők tudják, mire vállalkoznak, és hozzájárulásukat adják az adásba kerüléshez.

- Nem először vizsgálja a médiahatóság ezeket a típusú műsorokat - nyilatkozta lapunknak Majtényi László, az ORTT elnöke, volt adatvédelmi biztos. - A fizikai szegénységük és tájékozatlanságuk miatt is sebezhető emberek védelmét rendkívül fontos feladatnak tartom - tette hozzá.

A médiahatóság azt nézi majd meg, hogy "a képernyőről lejövő" produktum tiszteletben tartja-e az alkotmány személyiségi jogok védelmére vonatkozó passzusait. Az egyes konkrét ügyekkel azonban - éppen egy alkotmánybírósági döntés értelmezése nyomán - az ORTT nem foglalkozik, az a jogőr hatásköre lesz.

kibeszélő RTL Klub Mónika ORTT show
Kapcsolódó cikkek