Közélet

"A rasszista variációt ne hagyják ki" – Mohácsi a nagycsécsi gyilkosságról

Gyors és szakszerű vizsgálatot kért a rendőrségtől a nagycsécsi gyilkosság ügyében Mohácsi Viktória európai parlamenti képviselő hétfőn, a településen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Hétfőre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nő életét vesztette – tudósít a Népszava az MTI nyomán.

Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatóján kijelentette: az elmúlt hat-nyolc hónap Molotov-koktélos támadásainak indítékaként egyik esetben sem vizsgálták, illetve vizsgálják a hatóságok a rasszista megnyilvánulást.

Hozzátette: európai képviselőként tárgyalt a rendőrség vezetőivel, s ezeket a tényeket, adatokat a hatóság elé tárta, de - véleménye szerint - nem történt változás. Arról is beszámolt, hogy július 16-án a rendőrség az addig történt Molotov-koktélos támadások esetében kizárta a rasszista indítékot. "Ez egy olyan hivatalos álláspont, amit sehol nem közöltek" - mondta.

Mohácsi Viktória felvette a kapcsolatot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetésével is, október 16-án tárgyaltak a történtekről, a rasszizmust és a terrorizmust vizsgáló osztály vezetőivel folytatott megbeszélést.  Közölte, hogy információi szerint az NNI két támadás ügyét vizsgálja, az egyik a galgagyörki; ezt azzal indokolták, hogy ott nemcsak Molotov-koktélokat dobtak, hanem lövések is dördültek.

Mohácsi Viktória kiemelte, hogy Nagycsécsen a Molotov-koktél és a lövöldözés mellett két haláleset is történt. Kérte a hatóságot, hogy "a rasszista variációt ne hagyják ki és visszamenőleg vizsgálják felül az eddigi ügyeket". Az EP-képviselő kitért arra: információi szerint az elkövetők cigány holokauszttal fenyegették az ott élőket, kivéve a fényeslitkei és a székesfehérvári esetet.

Mohácsi Viktória az MTI kérdésére azt mondta, ő is fél, egyelőre nem tudja, hogyan tovább, s kéri a rendőrség gyors és szakszerű vizsgálatát.

támadás rasszista molotov-koktél
Kapcsolódó cikkek