Közélet

Börtönbe zárná a tartozókat az adósságbehajtó! Lecsapnának az észt ügyfelekre!

Észt sajtóértesülések szerint az ország egyik adósságbehajtó vállalata, az Era Liisingu Inkassoteenused (ERI) börtönbüntetéssel fenyegeti tartozásait nem rendező ügyfeleit.

Az adósoknak küldött levélben az áll, hogy amennyiben öt munkanapon belül nem tisztázzák, miért van elmaradott fizetésük, gazdasági bűncselekményt, csalást követnek el, amiért akár 10 évnyi börtönbüntetés is jár - írja a Baltic Business News. Levelében az ERI kiemeli, hogy jó kapcsolatot ápol a rendőrséggel és elkötelezett cselekedni adósaival szemben.

Rocco Ots, a rendőrség gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztályának vezetője azt mondta: ugyan lehet, hogy legális az ERI lépése, de semmiképpen sem etikus. "A levelek szerzői a saját szájuk íze szerint értelmezték a törvényt, és az embereket a lehetséges büntetések szándékos eltorzításának fényében fenyegetik."

A rendőrkapitány kiemelte: a hitelező és az adós közötti viták polgárjogi esetek, nem büntetőjogiak - így nem lehet azokat lopásnak, vagy csalásnak ítélni.

csalás észt hitel adósságbehajtó adós rendőr
Kapcsolódó cikkek