Közélet

Fenyegetik a cigánytelepekett? Nincs kapacitása a rendőrségnek

Ismeretlenek meg akarták támadni a sajóhídvégi cigánytelepet, de a romák járőrszolgálata értesítette a rendőrséget, és a hívatlan látogatók elmenekültek - közölte a Roma Sajtóközpont.

A bőcsi roma önkormányzat elnöke arról tájékoztatott: „megdöglötök” feliratot festettek az egyik telepi villanypóznára. A borsodi romák rettegnek és mintegy harminc településen járőröznek éjszakánként. Ismeretlenek meg akarták támadni a cigánytelepet — jelentette a Roma Sajtóközpontnak a Sajóhidvégi Roma Kulturális Közhasznú Egyenlő Bánásmód Egyesület elnöke. Balog János azt mondta: egy tucat motoros és három-négy autó érkezett a telep melletti szántóföldre, de járőröző romák észrevették a járművek fényeit és azonnal értesítették a rendőröket.

Egy szemtanú, Rontó János pedig arról számolt be: a falu elején is állt egy autó, amely „leadta a drótot” az idegeneknek, akik így elmenekültek. Rontó azt mondta: a telepi romák attól rettegnek, hogy megismétlődik a nagycsécsi vagy a pécsi halálos kimenetelű támadás. A sajóhídvégi romák egyébként a két eset óta őrködnek éjjel a telepen.

A település polgármestere azt közölte: fokozott a rendőri jelenlét a cigánytelepen, de nem lát valós veszélyt arra, hogy megtámadnák az ott lakókat. Takács Győző arról is tájékoztatott: roma polgárőrség felállításáról tárgyal két helyi roma civil szervezet vezetőjével. A sajóhídvégi esettel párhuzamosan a szomszédos Bőcs cigánytelepén is ismeretlenek jelentek meg egy fekete autóval, és fenyegető feliratot festettek egy oszlopra – tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot a bőcsi cigány önkormányzat elnöke. Budai Bertalan azt mondta: egy villanyoszlopra a „megdöglötök” üzenetet festették.

A helyi polgárőrség — köztük nyolc roma származású taggal — itt is folyamatosan járőrözik a cigánytelepen. A Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) Borsod megyei elnöke arról számolt be: a megyében harminc településén járőröznek a romák éjszakánként. A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott: „semmit sem tapasztaltak” a rendőrök sem Sajóhídvégen sem Bőcsön, és nem rendeltek el fokozott rendőri jelenlétet a megye cigánytelepein, mert nincs erre kapacitásuk.

polgárőrség rendőrség cigány roma telep
Kapcsolódó cikkek