Közélet

Gusztos: Kivégzésszerű borzalmak áldozatai a magyar romák

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő napirend előtti felszólalásában a romák ellen az elmúlt hetekben történt támadásokról beszélt.

Gusztos Péter szerint az elmúlt hetekben kivégzésszerű borzalmaknak áldozatai voltak a magyar romák. A szélsőségek gerjesztik a romákkal szembeni előítéleteket - fogalmazott az SZDSZ-es politikus, hozzátéve: a párbeszéd és a jogbiztonság megteremtésének esélyeit erősen rontja, hogy a szélsőjobboldali hiénák katonai alakzatban végigtrappolnak a romák lakta településeken. Gusztos szerint az uszítás és a fizikai erőszak között egyértelmű összefüggés van. A liberális politikus üdvözölte, hogy a rendőrségnek megváltozott a hozáállása az ügyhöz. Az első támadásoknál még meglepő dolgok történtek Gusztos szerint. Nem értem, miként lehet helyszínelés közben kizárni a rasszista támadás lehetőségét - fogalmazott az SZDSZ-es politikus, aki szerint jelentős előrelépés, hogy ma már ötven fős nyomozó alakulat dolgozik az ügy felgönyölítésén.

A kormány nevében Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium államtitkára reagált. Juhász szerint a rendőrség mindent megtett és megtesz az említett bűnügyek felderítéséért. Az államtitkár hangsúlyozta, az ügyben közreműködő rendőrök között számos roma származású is található.

Eközben a hvg.hu úgy értesült, hogy egy elszámolási vita miatt dobhattak kézigránátot a pécsi házra november 18-án. Információik szerint az áldozat uzsora kölcsönzéssel foglalkozott.

támadások romák juhász gábor Gusztos Péter
Kapcsolódó cikkek