Közélet

Ki lesz Obama pénzügyminisztere? Posztok és várományosok

Barack Obama a napokban máris bejelentheti leendő kormányának vezető gazdasági szakembereit. A hírek szerint a leendő pénzügyminiszter megnevezésével kezdi apparátusának személyzeti kialakítását.

A Reuters az alábbi jelölteket valószínűsíti a posztra: Timothy Geithner, a New York-i állami jegybank elnöke, Lawrence Summers, korábbi pénzügyminiszter, Paul Volcker, korábbi Fed-elnök, valamint Laura Tynson, a Clinton-adminisztráció korábbi tanácsadója.

Pénzügyminisztere mellett egyre jobban körvonalazódik, ki lesz a Fehér Ház hivatalának vezetője: Rahm Emanuel képviselő személyét már-már készpénznek veszik az elemzők. A demokrata politikus nagy tapasztalattal bír Washingtonban, és főként kemény tárgyalásairól híres. „Mindent elintéz, amit el kell” – írja róla a Politico.

A gazdasági tanácsadó szerepek betöltésére Austan Goolsbee közgazdász és Jason Furman Clinton-tanácsadó esélyesek.

A külügyminiszteri poszt várományosai között van John Kerry, Chuck Hagel jelenlegi és Sam Nunn korábbi szenátorok, Bill Richardson kormányzó, továbbá Richard Holbrooke diplomata. Könnyen lehet, hogy Obama megtartja a republikánus Richard Gates-t a védelmi tárca élén, bár a szintén republikánus Colin Powellnek is jók az esélyei a posztra.

Obama külön felállított egy csapatot, korábbi irodavezetőkből és saját személyes megbízottaiból, akik a gyors kabinet-összeállításon dolgoznak.

goolsbee Obama geithner Gates summers furman emanuel kerry külügyminiszter kabinet volcker pénzügyminiszter tynson
Kapcsolódó cikkek