Közélet

Követelmény lehet a házastársi hűség az új Ptk. szerint

Az új polgári törvénykönyv tervezetéhez csaknem százötven módosító javaslat érkezett, közöttük a házastársi hűség követelménye. A parlamenti vita résztvevői a családjogi kérdéseket hangsúlyozták.

Az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) mégis helyet kaphat a tervezet parlamenti általános vitájában olyannyira hiányolt házastársi hűség követelménye, bekerülhetnek az egyesületre vonatkozó alapvető szabályok, önálló szerződéstípusként megjelenik a közvetítői és az üzletszerzői szerződés, és a zálogjogosult, illetve a zálogkötelezett elektronikus úton maga jegyezheti be a zálogjogot a nyilvántartásba. Ez néhány, ám annál fontosabb változás, ezeket a tervezethez eddig beérkezett csaknem 150 módosító javaslat tartalmazza.

A parlamenti vitában eddig elsősorban családjogi felvetések kaptak hangsúlyt. A Fidesz-KDNP többek között igencsak kifogásolta annak a jelenlegi szabálynak a törlését, miszerint a házastársak hűséggel tartoznak egymásnak. Az idevágó módosító javaslat azonban fenntartja a hatályos rendelkezést.

A gazdálkodást, az üzleti életet érintő kérdések még nemigen foglalkoztatták a képviselőket. Mindenesetre indokoltnak látszik az egyesület legalapvetőbb szabályainak beemelése a kódexbe.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

szerződés polgári törvénykönyv házastárs zálog Parlament
Kapcsolódó cikkek