Közélet

Közös adótörvény-módosításra is sor kerülhet az MSZP szerint

Véget ért az ötpárti egyeztetés a képviselői költségtérítésről, megállapodás azonban nem született. Az adótörvények módosításait külön-külön benyújtják, majd pénteken újra egyeztetnek.

Az egyeztetésen Lendvai Ildikó MSZP frakcióvezető, Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője, Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető helyettese, és Balsai István, a Fidesz frakcióvezető helyettese vett részt.

Az öt parlamenti párt a képviselői költségtérítések elszámolásáról egyeztetett a mai napon. A tárgyalás során négy javaslat született, a KDNP el tudná fogadni az MSZP indítványát, a többi párt saját megoldással állt elő.

Az  MSZP megszüntetné a költségtérítés adómentességét és átalányos adózó rendszert vezetne be. Az SZDSZ javaslata szerint többféle politikai tisztség esetén a képviselőnek választania kellene, melyik poszt betöltése után kap állami javadalmazást.

A Fidesz 2006 júniusában kidolgozott törvényjavaslatát tárgyalná újra, amely a 2002-es szintre állítaná vissza a képviselői fizetéseket.
A KDNP úgy nyilatkozott: el tudná fogadni az átalányos adózást, de javasolja, hogy a pártok folytassák az egyeztetéseket. Az MDF megismételte korábbi javaslatát, amely a költségtérítés 18 százalékos adóztatására vonatkozik.

Az adótörvények módosítására vonatkozó indítványok beadásának határideje hamarosan lejár, ezért jövő keddig a pártok külön-külön benyújtják az adótörvényhez módosítóikat. Pénteken újra ötpárti egyeztetésre kerül sor. Ha ekkorra közös álláspont születik, elképzelhető, hogy a pártok egy része közösen nyújtja be az újabb módosításokat az adótörvényekhez – közölte Lendvai Ildikó.

képviselő SZDSZ herényi MSZP Balsai KDNP Fidesz Lendvai Gusztos költségtérítés
Kapcsolódó cikkek