Közélet

"Lenyűgöz, amit tettek" – mondta Medvegyev Castrónak

"Nagy munkát végeztek el. Le vagyok nyűgözve"– mondta Dmitrij Medvegyev Raúl Castrónak, amikor tegnap éjszaka közösen végigsétáltak Havanna kivilágított óvárosában.

A Granma beszámolója szerint a hivatalos látogatásra érkezett orosz államfőre komoly hatást gyakorolt a 2 kilométeres séta során látott felújított épületek látványa.

 

A betegeskedő Fidel Castro öccse, aki február óta már nem csak ideiglenes jelleggel irányítja is a karibi országot, állítólag elmesélte vendégének, hogy a forradalom előtti kormányok le akarták rombolni az egész óvárost a Katedrális tér (Plaza de la Catedral) kivételével.

 

Medvegyev természetesen nemcsak városnézésére érkezett Havannába, ám a hivatalos megbeszélések tartalmáról a kubai kommunista párt lapja csak az ilyenkor szokásos, semmitmondó fordulatokat hangoztatta: a fő téma a gazdasági kapcsolatok erősítése volt.

 

A Miamiban kiadott El Nuevo Herald azonban emlékeztet arra, hogy a Medvegyev kíséretében tartózkodó Ivan Szecsin miniszterelnök-helyettes július óta már negyedszer utazott Kubába. Orosz diplomáciai források szerint előrehaladott tárgyalások vannak olyan projektekről, amelyekben Moszkva részt venne a Kuba partjainál feltételezett hatalmas olajforrások feltárásában és kiaknázásában.

 

Ugyanezek a források azonban tagadták, hogy katonai együttműködésről is szó lenne a két ország kapcsolatában, noha pár nappal korábban orosz hadihajók közös hadgyakorlatot tartottak a térségben Venezuelával, ahonnan Medvegyev érkezett.

El Nuevo Herald Granma Venezuela Medvegyev Plaza de la Catedral Miami castro
Kapcsolódó cikkek