Közélet

SZDSZ: III/II-es ügynökök ülnek az Országgyűlésben

Vannak még olyan honatyák az Országgyűlésben, akik a rendszerváltás előtt együttműködtek az állambiztonsági szolgálatokkal – mondta a Zoomnak adott interjújában Gulyás József. A nemzetbiztonsági bizottság SZDSZ-es tagja, a párt ügyvivője szerint olyan III/II-es ügynökökről lehet szó, akik külföldön vagy külföldi szereplőkkel összefüggésben gyűjtöttek lejáratásra is alkalmas információkat a magyar ellenzékről.

Attól tartok, vannak ilyen képviselők – válaszolt Gulyás József a Zoom azon kérdésére, vannak-e még ügynökök a magyar Országgyűlés aktív tagjai között. Az állambiztonsági iratok nyilvánosságáért küzdő szabad demokrata politikus szerint a kérdés az, kit kell ügynöknek tekinteni. Az SZDSZ ügyvivője ugyanis úgy vélte: mindenki ügynökként kezelhető, aki az állambiztonsági szolgálatokkal érdemben kooperált.

Korábbi törvények ezt a kört ugyan leszűkítették a III/III-as besorolásra, miközben a III/II-esek – akik ma is az Országgyűlés tagjai lehetnek, mint Medgyessy Péter volt – között vannak olyanok, akik ugyan nem a hazai hírszerzésnek dolgoztak, de a magyar ellenzékre külföldön vagy külhoni szereplőkkel összefüggésben gyűjtöttek információkat, amelyek alapján le lehetett járatni őket.

Gulyás megerősítette, hogy csupán politikai akarat kérdése a rendszerváltás előtt keletkezett titkosszolgálati iratok nyilvánosságának megteremtése.

medgyessy ügynök SZDSU
Kapcsolódó cikkek