Közélet

A Fidesznek nem elég a letartóztatás – A szocialista polgármester is benne volt az ingatlanbotrányban?

Hunvald György szocialista képviselő felelősségét kivizsgáló bizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz a Budapest erzsébetvárosi korrupciógyanús ingatlaneladásokkal kapcsolatban.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Fidesz erzsébetvárosi szervezete az erzsébetvárosi korrupciógyanús ingatlaneladásokkal kapcsolatban – mondta Vattamány Zsolt, a párt kerületi elnöke. Hangsúlyozta, a bizottságnak ki kell vizsgálnia Hunvald György szocialista polgármester felelősségét is.

Mint ahogy azt korábban megírtuk, Gál Györgyöt, Budapest Erzsébetváros SZDSZ-es képviselőjét különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja az ügyészség. A képviselőt előzetes letartóztatásba is helyezték, vállalkozó bűntársa pedig már egy hónapja rács mögött van. A gazdasági bizottság elnöke a gyanú szerint a kerületnek 700 millió forint kárt okozott és társaival további mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg különböző önkormányzati tulajdonú ingatlanok eladásával.

Az ügyben még 2006-ban Hoffmann László ügyvéd tett feljelentést hivatali visszaélés gyanúja miatt. Tudomására jutott ugyanis, hogy Gál György 2002 óta folyamatosan kerületi lakosokat fenyegetett meg azzal, hogy ha nem adják el ingatlanjaikat egy bizonyos vevőnek, akkor a lakásokat ők sem vehetik meg és az önkormányzat 15 évig nem újítja fel a házat. Az ügyészség szerint Gál és vállalkozó társa, Nagy József segítségével ezzel a módszerrel legalább nyolc, önkormányzati tulajdonban lévő, VII. kerületi házat játszott át külföldi befektetőknek. A képviselő a gazdasági bizottság elnökeként az önkormányzat vagyonbecslőjével áron alul becsültette fel az ingatlanokat. A nyomott árú ingatlanbecslést és az eladást aztán a kerület képviselő-testülete elé vitte, ahol azt, pályázat kiírása nélkül meg is szavazták. A vevők pedig a Nagy György által létrehozott cégek voltak, ahonnan az ingatlanok off-shore cégeken keresztül külföldi befektetőkhöz vándoroltak. A képviselő az eset után felfüggesztette párttagságát, de mandátumáról nem mondott le.

A döntések végrehajtásáért Hunvald György szocialista polgármester felelt. Ezért indokolt a Fidesz szerint egy vizsgálóbizottság felállítása, hiszen „nehezen elképzelhető, hogy Hunvald György szocialista polgármester nem tudott a korrupciós ügyletekről.” Vattamány Zsolt elmondta, a gazdasági bizottság ülésein, ahol az ingatlaneladásokról döntöttek, a Fideszes képviselők rendre nemmel szavaztak, így az MSZP-SZDSZ többség döntött az eladásokról. Ezzel szemben Garabits Károly, a Fidesz erzsébetvárosi alelnöke egyes hírportáloknak maga is elismerte: az egyik ingatlanügyben közvetítő volt.

700 milliós kár

Az ügyészség szerint Gál György, szabad demokrata képviselő házanként 20-30 millió, összesen 195 millió forint kenőpénzt kapott „szolgáltatásaiért”. Az önkormányzat egy fillért sem keresett az eladásokon, mivel a befolyt pénz a lakók kiköltöztetésére ment el. A bérlők egyébként az épületet a fejük fölül eladó önkormányzat ellen polgári pert is indítottak, amely még nem zárult le. A felperesek többsége idős ember, az eljárás megindulása óta öten elhunytak, a halálesetek miatt pedig mindig megszakadt az eljárás.

polgármester Fidesz ingatlan erzsébetváros botrány
Kapcsolódó cikkek