Közélet

A Katrina söpörte el Bush elnöki tekintélyét

Az elnök tanácsadója szerint a Katrina hurrikánnal kapcsolatos intézkedések okozta felháborodás volt az utolsó szög George W. Bush koporsójában.

"Számomra a Katrina hurrikán jelentette a fordulópontot. Az elnök elszakította kötelékét az amerikai néppel és onnantól kezdve mindegy volt, milyen akcióba kezd. Törvényjavaslatok, utazások, PR – nem számított, mert többé nem tudta a választókkal felvenni a kapcsolatot" – elemez az AP-nek Mattthew Dowd, Bush vezető politikai tanácsadója, aki a 2004-es választások idején dolgozott az elnök csapatában. Hasonló véleményen van Dan Bartlett, a Fehér Ház korábbi kommunikációs igazgatója, aki szerint politikai értelemben "a Katrina jelentette az utolsó szöget az elnök koporsójában."

A fenti kommentárok és más jelenlegi és volt politikai szereplők véleménye jelenik meg a Vanity Fair februári számában, amely összegzi az elnök pályafutását.

Colin Powell külügyminiszter volt tanácsadója szerint Bush hivatalba lépésekor Sarah Palinre, a republikánusok alelnökjelöltjére hasonlított – semmit nem értett a külpolitikához és csak a Powellhez hasonló tapasztalt szakemberek akadályozták meg, hogy több kárt okozzon. 

Lawrence Wilkerson megerősítette azt a régóta keringő pletykát, miszerint a valódi döntések az alelnök, Dick Cheney kezében koncentrálódtak, aki már jóval azelőtt elkezdte építeni hatalmát, mielőtt Bush hivatalosan jelölte a posztra.

katrina cheney Bush Powell
Kapcsolódó cikkek