Közélet

A mai orosz viszonyok 1917 előtti időket idéznek?

A hét bő esztendő elmúltával egyre radikálisabbá válnak azok az orosz társadalmi csoportok, amelyek a jó időkben sem részesültek a gazdasági növekedés áldásaiból, most pedig egyre súlyosabb helyzetbe kerülnek.

A Reuters egy sajtóvitát ismertet, amelynek egyik résztvevője egy bankár, a 90-es évek rabló-privatizációja idején tett szert jelentős vagyonra, a másik egy író-újságíró, aki változatlanul nehéz körülmények között él a családjával. Ez utóbbi egy könyvet tett közzé, amelyben pusztító, anarchista megmozdulások hőseiről közöl jellemrajzot. A polémiában a brit hírügynökség felismerni véli az 1917 előtti orosz társadalomban tapasztalt szélsőséges megosztottság és szembenállás jeleit. Az író könyvének főhőse egy illúzióit vesztett kisvárosi orosz fiatalember, aki egy radikális párt tagja lesz, majd – a világ megváltoztatásának szándékától vezérelve – szimpatizánsaival együtt megtámad egy helyi kormányzati épületet.

A szerző – Zakhar Prilepin – Nyizsnyij Novgorod egy kis lakásában él, három gyermekével és tagja volt a betiltott orosz nemzeti bolsevik pártnak. Mint a Reuters emlékeztet, a könyv az orosz társadalomban a milliárdosokkal szembeni, széles körű gyűlöletet fogalmazza meg, ami egyaránt irányul olyan személyekre mint Roman Abramovics, aki a Chelsea labdarúgó-klub tulajdonosa, vagy Pyotr Aven aki a legnagyobbnak számító orosz hitelintézet, az Alfa Bank elnöke, és a 90-es években gazdagodott meg. Ez utóbbi a Russzkíj Pionyér című, 20 ezres lapban bírálta a könyvet, amely – mint a jómódú szerző fogalmaz – rendteremtés helyett pusztításra szólít fel.

 Az író az Ogonyok című 70 ezres példányszámú kiadványban válaszolva kifejtette, hogy a szegénység ismét nagy számú társadalmi csoportok mindennapjává vált, a Reuters tudósítójának pedig elmondta, hogy Oroszországban turbulens folyamatok érlelődnek. Prilepin szerint társadalmi forradalom van készülőben, „amire az országnak nagy szüksége lenne”. A hírügynökség sokatmondónak tartja, hogy a vita a két lapra korlátozódott, abból ez elektronikus médiában semmi sem jelent meg.

Orosz 1917 társadalmi gazdasági
Kapcsolódó cikkek