Közélet

Csatát nyert az Obama szenátori helyének eladásával próbálkozó kormányzó

Az Illinois-i Legfelsőbb Bíróság elutasította a honatyák kérelmét, amellyel azt szerették volna elérni, hogy az Obama szenátori helyének eladásával próbálkozó kormányzót azonnal távolítsák el hivatalából.

Az Illinois-i Legfelsőbb Bíróság nem kommentálta döntését, amellyel elutasította Lisa Madigan főügyész kérelmét. Madigan egy korábban soha nem alkalmazott logika alapján szerette volna eltiltani hivatalából a csalással vádolt Blagojevich-et. Eszerint a kormányzót alkalmatlanság miatt távolították volna el, mondván, hogy az ellene felhozott vádak ezt alátámasztják – jelenti a Reuters.

Az elutasító határozatot követően a főügyész úgy nyilatkozott: mint hogy a kormányzó nem hajlandó lemondani, Illinois állam tarthatatlan állapotba került. Hivatalosan tehát továbbra is Rod Blagojevich jelölhet új szenátort a Barack Obama elnökké választásával megüresedő posztra, ügyvédje szerint azonban ezt nem fogja megtenni, mivel a szenátorok közölték: nem fogadnak el olyan személyt, akit ő javasol. Így a szék valószínűleg jóval Obama januári beiktatását követően is üresen marad, mivel a kormányzó ellen folyó eljárás hosszadalmasnak ígérkezik.

Rod Blagojevich képviseletét az az Edward Genson látja el, aki nemrég az R&B sztár, R. Kelly-t tisztázta a gyermekpornográfia vádja alól. A kormányzó felkérte a jogászt, hogy derítse ki, milyen feltételek mellett tilthatják el hivatalából. Genson, mint mondta semmilyen szabályt nem talált azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán lehetséges-e ez és ha igen hogyan. Az ügyvéd ezért elképzelhetőnek nevezte, hogy eljárást indít azon képviselők ellen, akik úgy nyilatkoztak, hogy Blagojevich eltiltható hivatalából.

Obama Blagojevich legfelsőbb bíróság Illinois szenátor
Kapcsolódó cikkek