Közélet

Egyre nagyobb bajban Obama: tovább gyűrűzik a Blagojevich-botrány

Három hónappal ezelőtt Barack Obama az elnökválasztási kampány közepén odatelefonált az Illionois-i Szenátus elnökéhez és azt kérte, fogadják el a módosított állami etikai kódexet.

Barack Obama mentorát, Emil Jones-t, az Illionois-i Szenátus elnökét hívta fel, miután megtudta, hogy Jones ellenzi a jogszabály elfogadását, a most letartóztatott Blagojevich pedig egyenesen megvétózta azt. Az elnökjelöltet zavarta, hogy nem fogadták el azt a jogszabályt, amely a pénz szerepét volt hívatott csökkentetni az Illinois-i politikában – elemez a New York Times.

Barack Obama elnökké választása egy üres szenátori széket eredményezett, amelynek várományosa éppen Emil Jones volt. Mint arról beszámoltunk, Blagojevich az FBI lehallgatási jegyzőkönyvei szerint ennek a posztnak az "eladásával" szeretett volna meggazdagodni. Az említett telefonhívás után Jones meggondolta magát és az új etikai jogszabályt elfogadták, a januári hatályosság miatt a már letartóztatott kormányzónak sietnie kellett az ügyletei lerendezésében. Eközben a kormányzó felhívta magára az FBI figyelmét, megfigyelése pedig letartóztatással zárult.

A lap szerint ezek az események is azt illusztrálják, hogyan jutott el az alig ismert szenátor a korrupcióval terhelt, hírhedt chicagói színtérről az elnöki székbe. A hatóságok semmilyen kapcsolatot nem találtak Blagojevich és Obama között, a megválasztott elnök végig úgy tudta kamatoztatni ismeretségeit, hogy közben nem kompromittálta magát.

Ugyanakkor tény, hogy Obama Blagojevich első, 2002-es szenátori kampányában tanácsadóként vett részt és az együttműködés 2006-ban is folytatódott, annak ellenére, hogy ekkor már felmerült, hogy a kormányzó pénzért ad egyes állami posztokat. A megválasztott elnök szintén kapcsolatot tartott fent Blagojevich első számú bizalmavásal, Antoin Rezkóval, aki első szenátori kampányához gyűjtött adományokat és akit már elítéltek korrupció miatt.

Rezko elsősorban Blagojevich-re támaszkodva operált, meggyőzőerőként a kormányzó hatalmát használva, amelynek segítségével állami pozíciókat ajánlhatott. Mikor azonban a kormányzó körül már szorult a hurok, megszüntette vele a kapcsolatot, akárcsak Obama.

Ez látszik abból is, hogy Blagojevich Obama megválasztása után rögtön telefonált a kampánycsapatnak, követelve a "jutalmát". A Time által közölt jegyzőkönyv-részletekből kiderül, hogy a kormányzó több hívást bonyolított le, de rá kellett jönnie, hogy - mint mondta - legfeljebb megbecsülést kaphat munkájáért, mást nem." 

A jelek szerint ez sem zavarta, meg később azzal kereste meg az Obama-csapatot, hogy egy nonprofit szervezetet alakítana. Az alapítványban állítása szerint Warren Buffett 10-12 millió dollárt helyezne el, ő pedig lemondana a kormányzói posztról és a civil szervezetnél dolgozna a jövőben. Az ügy érdekessége, hogy Blagojevich-nek továbbra is jogában áll az Obama megválasztásával megüresedő pozícióra javaslatot tenni.

Obama emil jones Blagojevich Szenátus Illinois chicago
Kapcsolódó cikkek