Közélet

Fesztiválszervező? Így nézne ki egy "zöld buli" - Egyeztetés a szaktárcával

Széles körű szakmai egyeztetésre hívta Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára a fesztiválszervezőket és civil szervezeteket a fesztiválzöldítés kritériumainak megtárgyalására, hogy közösen dolgozzanak ki egy új környezetvédelmi minőségbiztosítási rendszert a fesztiválok környezetterhelésének csökkentése érdekében.

 A találkozón a felek abban állapodtak meg, hogy tíz-tizenöt olyan környezetvédelmi kritériumot állítanak fel, melyek teljesítése esetén egy-egy szabadtéri fesztivál megkaphatná a „zöld fesztivál” minősítést 2009-től – mondta Oláh Lajos.

A fesztiválokat komplex szempontrendszer alapján értékelnék, és eldöntenék, hogy az adott rendezvény megkaphatja-e a megtisztelő elismerést.

A felállítandó szempontok között szerepelne például a fesztivál helyszínének körültekintő kiválasztása és utólagos rehabilitációja, a szelektív hulladékkezelés, a tömegközlekedés vagy biciklis közlekedés ösztönzése és előnyben részesítése, az alternatív energiahasználat, az üvegházhatású gázok, szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése stb.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy összegyűjtik a javaslatokat, folytatják az egyeztetéseket, és a tél folyamán kidolgoznak egy érthető, egyszerű, ugyanakkor a környezet védelmét szolgáló szabályrendszert, mely minden típusú rendezvényre értelmezhető lesz, legyen az szabadtéri vagy zárt, kis vagy nagy létszámú esemény.

Az államtitkár a megbeszélésen hozzátette, hogy lehetőséget kell teremteni a fesztiválozóknak, hogy ellentételezzék környezetterhelésük egy részét például azzal, hogy a jegy megvásárlásakor egy ún. „fajegyet” váltanak, melyet a tárca koordinálásával faültetésre fordítanának. Oláh Lajos hozzátette, hogy a környezetvédelmi tárca a jövőben csak zöld szemléletű és megvalósítású rendezvényekhez adja nevét, logóját, csak ezeken vesz részt vagy vállal fővédnökséget.

Oláh Lajos Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fesztivál
Kapcsolódó cikkek