Közélet

"Gyilkos aszteroidákat keresünk" - Az Armageddon ellen küzdenek a tudósok

A Hawaii Asztronómiai Intézet munkatársától származik az idézett mondat. James Heasley közölte: a National Academy of Sciences a Kongresszus kérésére kutatócsoportot alapított, amelynek célja a Földet veszélyeztető aszteroidák kiszűrése.

Az amerikai Kongresszus azért döntött a kutatócsoport létrehozásán, mert az asztronómusok nemrég nem tudták kizárni, hogy 2035-ben az Apophis nevű aszteroida veszélyezteti a Földet – tudósít a McClatchy Newspapers.

Az Apophis-t 2004-ben fedezték fel a tudósok és azt jósolták, hogy 2029-ben károkozás nélkül süvít el a Föld mellett. Később azonban hozzátették: 1:44 0000 az esélye annak, hogy 2036-ban becsapódik a bolygónkba. A NASA illetékese szerint az aszteroida pályának kisebb módosulásai megváltoztathatják az ütközés esélyét, ezért a katasztrófa nem zárható ki.

A National Academy of Sciences számára most bemutatott panelnek két feladata van: meghatározni az aszteroidák pályáját és elhárítani a veszélyeket. A csoportot a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics volt vezetője irányítja. Első feladatuk, hogy 2020-ig megtervezzék a módszert arra: hogyan lehet a Mars és a Vénusz között található "Földközeli objektumok" legalább 90 százalékának tulajdonságait elemezni. Eddig több mint 5 ezer ilyen objektumot fedeztek fel, közülük 789 potenciálisan veszélyes.

A NASA illetékese szerint elkerülhetetlen, hogy az egyik aszteroida a Földbe csapódjon. Mint mondta, százévenként fordul elő ilyen, de az is lehet, hogy holnap történik.

McClatchy Newspapers, VGO A 951 Gaspra jelzésű aszteroida -->

NASA Armageddon aszteroida
Kapcsolódó cikkek