Közélet

Ha túl sok House-t néz, félni fog a műtétektől?

Egy német felmérés szerint azok, akik sok orvosi sorozatot néznek a tv-ben, sokkal jobban félnek, ha egyszer nekik kell a műtőasztalra feküdniük.

A hünfeldi Helios-klinika felmérésében 162 beteget kérdeztek meg félelmeikről, televíziózási szokásaikról, a kórház hétköznapjairól alkotott elképzeléseikről, valamint elégedettségükről - írja a Neue Zürcher Zeitung. A résztvevőket mind vagy medencecsonttöréssel, vagy epehólyag-gyulladással műtötték.

A - nem reprezentatív - felmérésben minden második páciens nagyon félt a beavatkozás előtt. A korreláció egyértelmű volt: minél több orvosi sorozatot nézett a beteg, annál nagyobb volt félelme. Ugyancsak meghatározó volt az életkor: a 40 év alattiak féltek a leginkább, a 70 év felettiek a legkevésbé.

Mindez megerősíti azt a hipotézist, miszerint a televízió képei beleégnek az ember tudatába, és - valós tapasztalat híján - a fantáziaképek összemosódnak a valósággal. Miután a sorozatokban legtöbbször vészhelyzeteket és tragikus sorsokat mutatnak be a kórházak életéből, az emberek jobban fognak félni, ha maguk is "szereplővé válnak".

Azonban mind a kutatók, mind más kórházak igazgatói kiemelik: a tv-nél jóval több tényező van hatással tudatunkra; a fenti felmérés nem tekinthető tudományos bizonyítéknak.

House kórház fél
Kapcsolódó cikkek