Közélet

Karácsonyi "ajándék" - A Fidesz és az MSZP együtt felügyelhetné a közmédiát

Éppen karácsonykor hozták nyilvánosságra a médiatörvény legújabb változatát, amiből kikerültek a nagy botrányt kiváltó passzusok, amelyek nyomozati jogkört adtak volna a médiahatóságnak. Az új tervezet szerint a két nagy politikai erő, a Fidesz és az MSZP együtt felügyelhetné a közmédiát.

December 23-án tették fel az Országgyűlés honlapjára a médiatörvény új tervezetét, az anyagot január 9-éig véleményezhetik az érintett cégek és társadalmi szervezetek, vagyis a törvényben előírt vitára bocsátás nagy része éppen az év végi ünnepekre esik.

A szokatlan időpontra az Index információi szerint azért volt szükség, mert a médiatörvényt mindenképpen már az év első felében tető alá akarják hozni a szövegezést végző szocialista és fideszes médiapolitikusok, erre utal az is, hogy a törvényben a közszolgálati médiák felügyeletére életre hívott Közszolgálati Tanácsot július 31-ig fel kell állítani. A törvénytervezet előző verziójában ez a határidő március 31. volt.

A törvényből kikerültek azok a nagy felháborodást kiváltó passzusok, amelyek nyomozati jogkört adtak volna az ORTT helyébe lépő Nemzeti Médiahatóságnak.

A Népszabadság december 25-ei cikke szerint az új törvényszöveg viszont szinte államosítaná a közmédiumokat, ugyanis az Országgyűlés közvetlenül alapítana köztévéket, közrádiókat.

Nemzeti Médiahatóság médiatörvény ORTT
Kapcsolódó cikkek