Közélet

Kuncze: A probléma, hogy gyermekcipőben jár az agyátültetés

Kuncze Gábor szerint a politikai szereplők általános szemléletnek kellene megváltoznia, de a jelek szerint ehhez még nincsenek meg a feltételek Magyarországon.

Kuncze Gábor a Figyelőnek adott interjújában elmondta: jelenleg a politikusok szívesen viszik ki a parlamentből a politikát az utcára, ami érthető abból a szempontból, hogy a parlamentben vitatkozni kell, míg az utcán mindenki beszélhet a saját híveihez.

A politikai elitnek be kellene látnia, hogy változásra van szükség. "A probléma az, hogy mivel az agyátültetés gyermekcipőben jár Magyarországon, magának a szemléletnek kellene megváltoznia és ezek szerint erre még nem értek meg a feltételek" – mondta az SZDSZ volt elnöke.

Kuncze Gábor szerint az a gond, hogy az új generációk is kezdenek rájuk hasonlítani: a szóvivők idővel hangszóróként működnek és még a hanghordozásuk is a főnökéhez idomul. Húsz évvel a rendszerváltás után rá kellene jönni, hogy egyes problémák nem oldhatóak meg cikluson belül.

Nem lehet tudni, tíz év múlva ki kormányoz majd, de az biztos, hogy Magyarország lesz és emberek fognak itt élni. Kuncze Gábor szerint a politikusok népszerűtlensége mutatja, hogy a választók látják a tehetetlenséget és azt, hogy félrevezetik őket, ezért elérkezett az őszinteség ideje.

Véleménye szerint a nyugdíjrendszer arról szól, hogy a befizetések fedezik a nyugdíjakat. Ha extrákat adunk hozzá, azt a költségvetésből kell pótolni, a hiányt pedig adóemelésekkel betömni. Így néhány év múlva, a világgazdaság fellendülésekor egy végképp versenyképtelen gazdasággal áll majd Magyarország. Kuncze Gábor szerint a társadalom elsöpörheti a kormányt, ha az igazság nem tetszik, azután pedig vagy elsöpri a következőt is, amely kénytelen ugyanezeket a lépéseket megtenni, vagy populista jelszavakat tudomásul véve eljátssza a következő generációk jövőjét is.

SZDSZ politika Kuncze Parlament
Kapcsolódó cikkek