Közélet

Mars-misszió: elnapolva

Az amerikai űrügynökség elhalasztotta tudományos "Mars-laboratóriumának" (Mars Science Laboratory) kilövését; az utazást 2009-re tervezték, a tesztüzem során fellépett rendellenességek azonban ezt nem teszik lehetővé. Így csak 2011-ben kerülhet sor az utazásra.

A halasztás további 400 millió dollárral drágíthatja az amúgy is költséges programot, melynek kerete így túllépheti a 2 milliárd dollárt is - írja a BBC.

"Az elkötelezett stáb többműszakos, kimerítő munkájának ellenére az elmúlt hetekben nem haladtunk a megfelelő ütemben" - mondta az egyik vezető munkatárs. Egy 2009-es indulással több kockázatot kellene vállalniuk, mint amennyit megengedhetnek maguknak.

Az új küldetésben az űrhajó fokozatosan közelítené meg a Mars felszínét, majd egy lebegő platón kötélen engedné le a marsjárót. Az új jármű egyéb fejlesztések mellett tízszer annyi műszert visz magával, mint a Spirit vagy az Opportunity.

Egy Föld-Mars utazáshoz a bolygók állása csak bizonyos években megfelelő, akkor is csak pár hétig. Így miután 2009 októberében nem lesz üzemkész a jármű, 2011 végén kerülhet csak sor a misszió végrehajtására.

A NASA jövőbeni küldetéseiben minden jel szerint együtt fog működni az európai űrügynökséggel, az ESA-val. Az európaiak 2013-ra tervezett ExoMars misszióját is nemrég kellett elnapolni, 2016-ra. Mindkét ügynökség 2020 körülre tervezi Mars-sziklák Földre szállítását - könnyen lehet, hogy ezt a küldetést már közösen fogják végrehajtani.

exomars mars science laboratory NASA opportunity Mars spirit esa
Kapcsolódó cikkek