Közélet

Nyolc méteres óriásrobot olvassa az sms-eket! Fotó

Tegnap óta egy nyolcméteres robot áll a bécsi MuseumsQuartier udvarán, amely felolvassa a látogatók sms-eit. A készítő művész szándéka szerint a robot a kényes témák artikulálására hívja fel a figyelmet.

A RoboVox nevet viselő interaktív installáció a fiatal szlovén művész, Martin Bricelj alkotása, aki az osztrák külügyminisztérium meghívására mutatja be a munkáját december 4. és 12. között Bécsben.

A Ljubljanát, Maribort, Dániát és Londont is megjárt hatalmas robotnak sms-t küldhetnek a látogatók, amelyet az hangosan felolvas – legyen szó politikai üzenetről, szerelmi vallomásról vagy önjelölt költők rímeiről.

A művész installációjával szeretné rábírni az embereket arra, hogy a kényes témáknak is hangot adjanak, és képet alkothasson a társadalom gondolatvilágáról.

Bricelj szerint a RoboVox a közéletbe való beavatkozás szimbóluma, amely lehetőséget ad az embereknek a szabad véleménynyilvánításra. Az egyén hangja ugyanis nem tűnik el a tömeg zajában, hanem mindenki számára hallhatóvá válik.

Ljubljana sms látogató Maribor London Bécs Dánia robot
Kapcsolódó cikkek