Közélet

ORFK: Nem cenzúráztunk október 23-án

Az ORFK közleményben reagált Szabó Máté ombudsman megállapításaira az október 23-i rendfenntartással kapcsolatban. A rendőrség visszautasítja az állítást, miszerint cenzúrázott volna az eljárások során.

Az országgyűlési biztosi jelentésben foglaltakat az Országos Rendőr-főkapitányság jelenleg tanulmányozza, és az azokban foglaltakkal kapcsolatos szakmai álláspontját a törvényben, illetve a megkeresésben meghatározott időpontok figyelembe vételével közli.

Előzetesen ugyanakkor szükségesnek látjuk visszautasítani azt az egyes sajtóhírekben is megjelent megállapítást, miszerint a Rendőrség cenzúrázott volna 2008. október 23-án – írja az ORFK közleménye.

Az országgyűlési biztos jelentésének egyes így értelmezhető megállapításaival ellentétben a rendezvénybiztosításokhoz kapcsolódó fokozott ellenőrzés körében elrendelt igazoltatásokra előzetes és helyszíni kockázatelemzések alapján került sor, kizárólag szakmai alapon, figyelemmel az elmúlt évek szakmai tapasztalataira. A rendőri igazoltatások nem irányultak és nem is irányulhattak arra, hogy az állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát korlátozza.

ORFK ombudsman október 23
Kapcsolódó cikkek