Közélet

Vasúti helyzetjelentés - Kedden az IC-re nem kötelező a helyjegy

A MÁV szerint példás gyorsasággal áll helyre a vasúti forgalom, miután a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn 24 órától felfüggesztette a korábban határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetését.

A vasúttársaság szerint kedd délutánra mintegy 80 százalékban normalizálódhat a helyzet, az összes vonat - különösen a nemzetközi járatok - menetrend szerinti közlekedése csak szerdára állhat helyre.

A vasutasok folyamatosan és fokozatosan indítják az InterCity vonatokat és a távolsági gyorsvonatokat. Az utasok kedden napközben az elővárosi vonatok legtöbbjével már elérhetik úticéljaikat. Az IC-vonatokra kedden nem kötelező helyjegyet váltani. A GYSEV minden szerelvénye menetrend szerint közlekedik kedden reggel 6 óra óta.

A Volánbusz Zrt. kedden közölte: a MÁV-sztrájk felfüggesztése ellenére december 23-án és 24-én is közlekedteti mentesítő járatait. A Volánbusz Zrt. és alvállalkozói által üzemeltetett járatokon az érvényes MÁV bérlettel, MÁV-Start Klub kártyával, vagy utazásra jogosító MÁV személyzeti (családtagi) igazolvánnyal rendelkező utasok bérletük, igazolványuk felmutatása mellett, díjfizetés nélkül december 23-án 24:00 óráig utazhatnak.

A MÁV-START a közelgő ünnepek és a megnövekedett utasforgalmi igények biztosításának érdekében módosított menetrend szerint közlekedteti a vonatokat 2008. december 24. és 2009. január 5. között. A vonatok december 24-én szombati, december 25. és december 27. között, valamint január első három napján ünnepnapi menetrend szerint közlekednek - hívja fel a figyelmet a MÁV-START. Hozzáteszik: az év utolsó napján a pénteken szokásos menetrend lesz érvényben. A legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon plusz kocsikkal közlekednek a személyszállító vonatok.

Molnár Csaba közlekedési miniszter kedden közleményben üdvözölte, hogy a vasutas sztrájkot szervező VDSZSZ hétfőn 24 órától felfüggesztette a korábban határozatlan időre meghirdetett munkabeszüntetését. A tárcavezető a közlemény szerint örömét fejezte ki azért is, "hogy az érdekképviselők érzékelték, hogy a több mint egy hete tartó, vonatközlekedést megbénító akciójuk a lakosság jelentős részének ellenérzésével találkozott".

A VDSZSZ szakszervezet 2008. február 1-jén hirdette meg határozatlan idejű, úgynevezett gördülősztrájkját, amely bármikor felfüggeszthető és újraindítható. Azóta február 1-jén, február 4-7 között, február 25-én, április 7-én, valamint július 15-én sztrájkoltak.

A MÁV-csoport - amelynek főbb tagjai a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV Trakció Zrt., a MÁV Gépészet Zrt. - 35 ezer munkavállalójából több mint 11 ezer a VDSZSZ tagja. Nem tagja már a MÁV-csoportnak a 3 400 munkavállalót foglalkoztató MÁV Cargo. A MÁV Zrt.-nél 2008. decemberi adatok szerint 6 000, a MÁV Cargónál 1050, a MÁV-START-nál 3 000, a MÁV Gépészetnél 1000 taggal rendelkezett a VDSZSZ.

A MÁV-csoport 2007. évi vesztesége 12 milliárd 471 millió forint volt, az idén pozitív zárás várható, a MÁV-csoportnál, 18 milliárd 201 millió forintos nyereségre számítanak.

vasút VDSZSZ máv-start MÁV Molnár Volánbusz
Kapcsolódó cikkek