Közélet

A Kádár-rendszer gondoskodó akol melegét kérik sokan számon

A Fidesz és az MSZP szavazói csoportja is inkább konzervatív értékeket képvisel, miközben baloldali gazdaságpolitikára fogékony – derül ki a Progresszív Intézet egy felmérésre alapozott, s a Figyelő rendelkezésére bocsátott kutatásából.

A felmérés szerint egyik párt szavazótáborának sincs koherens értékrendszere, ezért a pártválasztást nem az értékválasztás határozza meg.

Magyarország társadalma 88 százalékában fogékony a baloldali gazdaságpolitikára, azaz ragaszkodik a Kádár-rendszerben megszokott állami gondoskodáshoz, társadalmi-kulturális szempontból viszont 68 százalékuk az ideológiai koordinátarendszer konzervatív térfelére sorolható.

Ha a magyarok valóban a tudatos értékválasztásuk alapján szavaznának, az Országgyűlés összetétele másként festene: az SZDSZ kiesne, ezzel szemben a Jobbik például helyet kapna benne.

A Kádár-rendszerhez való érzelmi-politikai viszonyulás sokkal markánsabb törésvonalat jelent a pártválasztás tekintetében, mint a gazdasági vagy a társadalmi-kulturális értékválasztás. Ez paradox módon azt jelenti, hogy a választók túlnyomó többsége a Kádár-rendszer elemeit, a gondoskodó akol melegét kéri számon választott pártjától, azonban míg egyesek (az MSZP-szavazók) megengedőbb, addig mások (a Fidesz-szavazók) elutasítóbbak magával a rendszerrel szemben.

Demos felmérés MSZP közvélemény Fidesz szavazók progresszív
Kapcsolódó cikkek