Közélet

"Amnéziás" lett a Mars jármű

A NASA pasadenai laboratóriumának bejelentése szerint a Spirit furcsán viselkedett ezernyolcszázadik Marson töltött napján. Nem engedelmeskedett a parancsoknak és "elfelejtett" mindent, amit aznap csinált.

A Spirit 2004 januárjában landolt a Marson és 1 800 marsi napot (39,5 perccel több, mint egy földi nap) töltött ott – írja a New York Times a NASA tegnapi jelentése alapján. Ez már önmagában nagy teljesítmény, tekintve hogy társával, az Opportunity-val együtt mindössze 90 marsi nap eltöltésére voltak hitelesítve. A két űrjármű most is működik, de nemrég furcsa esemény zavarta meg a NASA-t.

A Spirit az ezernyolcszázadik napon nem teljesítette a földi vezérlőből érkező parancsokat és nem rögzített semmilyen eseményt. Memóriája "alvás" üzemmódban is működik, aznap viszont mintha mindent elfelejtett volna, afféle amnéziát kapott – mondta John Callass projekt menedzser.

Egy másik rendszer ugyan rögzítette, hogy a Spirit akkumulátorai használatban vannak – vagyis a gép csinál valamit – de a jármű a képek tanúsága szerint ott fejezte be a napot, ahol elkezdte. A Spiritnek hétfőn adtak parancsot arra, hogy határozza meg helyzetét a Nap segítségével. A bajba jutott járgánynak viszont ez sem sikerült: ugyan lefotózta a Napot, de nem tudta orientálni magát a felvétellel. A NASA szerint a Spirit már újra jó egészségnek örvend. A kutatás vezetője szerint talán egy kozmikus sugár tehetett kárt az űrjármű memóriájában.

opportunity Mars spirit űrjármű amnézia
Kapcsolódó cikkek