Közélet

Beismerték: kínzással kényszerítette vallomásra a foglyot a Pentagon

A Pentagon egyik illetékese egy a Washington Postnak adott interjúban elismerte: a Guantanhamói fogolytábor egyik gyanúsítottját kínzással kényszerítették arra, hogy bevallja, részt vett a szeptember 11-i terrortámadásban.

Megkínoztuk Mohammed al-Qahtanit – jelentette ki Susan J. Crawford nyugalmazott bíró, a Pentagon munkatársa. Ez az első alkalom, hogy hivatalos szerv erősíti meg az emberi jogi szervezetek feltételezését, miszerint a terrorizmussal gyanúsított, Guantanamóban őrzött foglyok egy részét kínozzák az amerikai fegyőrök – idézi Bob Woodwardnak, a Washington Post újságírójának interjúját az AP.

Mohammed al-Qahtanit öt társával együtt azzal vádolták, hogy részt vett a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban. A szaúdi férfi beismerő vallomást tett, amelyet azonban ügyvédje és Qahtani szerint is kínzással kényszerítettek ki (a kínvallatást az akkori védelmi miniszter, Donald Rumsfeld engedélyezte).

A Qahtani ellen felhozott vádakat 2008 májusában elejtették. Beszámolója szerint a kubai fogolytáborban többféle kínzásnak vetették alá: megverték, kutyákkal fenyegették, levetkőztették, stb.

kínoz rumsfeld Guantanamo fogoly Woodward
Kapcsolódó cikkek