Közélet

Dakar 2009: kizárták al-Attijahot

Legjobb magyar autós egységként az összetettbeli 12. helyről kezdheti meg a Palik László–Darázsi Gábor kettős (Nissan) az Argentínában és Chilében zajló Dakar 2009 elnevezésű tereprali-viadal hetedik szakaszát, amelynek során Mendozából Valparaisóba tart a mezőny.

A Szalay Balázs–Bunkoczi László páros (Opel Antara), amely korábban négyórás büntetést kapott, a viadal honlapjának tanúsága szerint hat nap után a 60., a Liszi László–Fenesi József duó (Mitshubishi) pedig a 64. A motorosoknál Dési János (KTM) a 32., a Szaller Zoltán–Pócsik László–Csitári Tibor trió (MAN) a 11.

A hatodik szakaszon eredetileg elsőként célba érkező, éllovas Nasszer al-Attijahot a szervezőbizottság csütörtök este kizárta a versenyből, mert a katari autós több – szám szerint kilenc – kisebb ellenőrző pontot kihagyott. A résztvevőknek a meghatározott pontok mellett maximum 300 méteres távolságban el kell haladniuk.  Al-Attijah járműve hűtési rendszerének meghibásodása miatt döntött a rövidítés mellett. „A motor túlmelegedése miatt egyszerűen nem tudtunk nekivágni a homokdűnéknek. A hőmérséklet 120 fokra emelkedett, a motor leállt, ezért egy másik utat választottunk, kikerülve a dűnéket” – nyilatkozott a pilóta, aki a három nagy ellenőrző pont közül az egyiket hagyta ki.

A Reuters a viadal honlapjára hivatkozva arról számolt be, hogy al-Attijah szakaszbeli és összetettbeli első helyét felfüggesztették, a BMW X-Raid csapat pedig megelőzendő a kizárást visszaléptette a katari versenyzőt.

dakar bunkoczi al-attijah Szalay magyarok tereprali kizárták Palik darázsi
Kapcsolódó cikkek