Közélet

Draskovicsnak "vérzik a szíve" a miskolci rendőrkapitányért

Pénteken leváltották Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt, aki azt mondta, hogy cigányok követik el a rablásokat a városban. Szombaton kiállt a menesztett rendőrvezető mellett a helyi Fidesz, az MSZP-s polgármester és a borsodi cigányvajda is.

Nem tűri, hogy rasszistának próbálják beállítani a pénteki kijelentése után más beosztásba helyezett miskolci rendőrkapitány. Legalábbis erről adott szombaton szűkszavú nyilatkozatot Pásztor Albert, aki egészen pontosan így fogalmazott: „Senki ne sajnáljon, és senki ne próbáljon rasszistának beállítani, mert azt nem tűröm”. Az eset előzménye az volt, hogy még pénteken vizsgálatot indított az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) a rendőri vezető ellen, mert egy sajtótájékoztatón azt mondta: „a decemberben, januárban Miskolcon történt valamennyi rablási bűncselekmény elkövetője cigány származású volt”. Ezután újságírói kérdésre közölte, hogy miskolci kapitányként nem tiszte „cigánybűnözésről" beszélni, csak a tényeket sorolta fel.

Eredményes volt a rendőrkapitány

Harminc éve szolgál rendőrként a most más beosztásba helyezett miskolci rendőrkapitány. Pásztor Albertet 2000-ben nevezték ki a Miskolci Rendőrkapitányság élére. Tevékenységének első évében több mint harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a borsodi megyeszékhelyen és a környező harminchat településen. A legutóbbi, 2007-es évértékelés szerint a bűncselekmények több mint hatvan százalékát oldották meg a borsodi megyeszékhely rendőrei. 2008. augusztus 19-én Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta neki.

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, illetve a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezet is reagált. Többek között azt kérdezték, hogy miként tartja számon a rendőrség a bűnelkövető magyar állampolgárok nemzetiségét. Erre reagálva Pásztor Albert azt nyilatkozta: nincs ilyen nyilvántartás, a kihallgatások során maguk a gyanúsítottak nyilatkoznak erről. Hozzátette: „a gyanúsított érdeke, hogy körülményeiről beszámoljon, ami adott esetben ez akár enyhítheti is a cselekményének a megítélését”.

Mindenesetre Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőr-főkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el Pásztor Albert nyilatkozatával kapcsolatban és a vizsgálat idejére más beosztásba helyezte. A miniszter úgy indokolt, hogy a rendőrkapitány a nyilatkozatával átlépett egy olyan határt, amelyet az állam képviselője nem léphet át, s az áthelyezésével erkölcsi alapú döntés született. A miniszter szerint nagyon sokan „rosszul élik" meg a rendőrkapitány áthelyezését, mert tehetséges, eredményes, jó vezetőnek tartják. A tárca vezetője hozzátette, neki is „vérzik a szíve” érte.

A Borsod megyei cigányvajda viszont határozottan kiállt a miskolci rendőrkapitány mellett. Lakatos Attila azt nyilatkozta, hogy egyetlen mondatáért „nem lett volna szabad felfüggeszteni, mert ő csak tényeket közölt, ez nem rasszista megnyilvánulás volt”. Lakatos Attila megjegyezte, hogy ő maga vajdaként számos fórumon elmondta: „igen, van cigánybűnözés". Ilyenkor nem arról beszélt, hogy „egy biciklin a roma ember hazatolja a fát az erdőről, mert különben megfagyna, hanem arról, amikor fiatal emberek, akár 200-300 forintért bántalmaznak valakit, és ezek az elkövetők cigány származásúak" – tette hozzá.

A vajdán kívül a Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója és Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere sem ért egyet a rendőrkapitány menesztésével. Sőt, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) egyenesen az országos rendőrfőkapitány lemondását követelte a miskolci rendőrkapitány menesztése miatt. Ami biztos: vasárnapra szimpátiatüntetést szerveznek Miskolcon a kapitány érdekében.

AS Network - T.Z. Eredményes volt a rendőrkapitány Harminc éve szolgál rendőrként a most más beosztásba helyezett miskolci rendőrkapitány. Pásztor Albertet 2000-ben nevezték ki a Miskolci Rendőrkapitányság élére. Tevékenységének első évében több mint harminc százalékkal csökkent a bűncselekmények száma a borsodi megyeszékhelyen és a környező harminchat településen. A legutóbbi, 2007-es évértékelés szerint a bűncselekmények több mint hatvan százalékát oldották meg a borsodi megyeszékhely rendőrei. 2008. augusztus 19-én Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta neki. Megosztottak a roma szervezetek is az ügy megítélésében Teleki László romaügyi miniszteri megbízott is megszólalt az ügyben. Ő első hallásra nem tartotta felháborítónak a kijelentést, bár szerencsétlen mondatnak tartja a kijelentést és szívesen beszélne a volt rendőrkapitánnyal erről. Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke viszont úgy véli, hogy politikai indíttatású lehetett Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány pénteki kijelentése. Éppen ezért a 2005-ben alakult szervezet vezetője egyetért a borsodi vezető áthelyezésével. Az egyesületi elnök szerint ez „intő példa" minden rendőrnek, hogy betartsa a szolgálati szabályokat. „Ha ez nem történt volna meg, akkor ez alapot teremthetett volna arra, hogy a kapitányok máshol is ezt a magyarázatot használják. Ez pedig erőszakot gerjeszthetne a cigányok ellen" – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Farkas Félix, a Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke viszont úgy véli, hogy vissza kell helyezni a pozíciójába Pásztor Albert miskolci rendőrkapitányt, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek pedig meg kellene gondolnia a lemondását. Farkas Félix szerint a miniszter súlyos feszültséget keltett a rendőrkapitány leváltásával, amiből a tisztességesen élő cigányság is megkapja a részét. -->

ORFK cigányvajda cigány magyar helsinki bizottság rasszista pásztor albert Miskolc rendőrkapitány
Kapcsolódó cikkek