Közélet

Ezermilliárd forint sorsáról döntenek holnap

Várhatóan a kormány vasárnapi, soron kívüli ülésén vitatják meg a Gyurcsány Ferenc által csütörtökön bejelentett változásokhoz kapcsolódó feladatok menetrendjét.

A miniszterelnök ezermilliárd forint megmozgatásáról beszélt, s ígéretet tett arra, hogy a konkrét javaslatokat február 16-án az országgyűlés elé terjesztik. A kormányfő a személyi jövedelemadó és a tb-járulék csökkentését, a vállalkozások, és magánszemélyek különadóinak eltörlését is kilátásba helyezte. Felszólalásában jelezte, hogy szükség lesz a mentességek és kedvezmények csökkentésére, az áfa növelésére, illetve az egységes vagyonadó bevezetésére. Az alanyi jogon járó szociális és jóléti támogatásokat bruttósítanák, és bevonnák az adórendszerbe.

Azokat az intézkedéseket, amelyeket saját hatáskörben megtehetünk, rendeletek és határozatok formájában közzétesszük, a törvénymódosításokat igénylő javaslatokat pedig folyamatosan terjesztjük az Országgyűlés elé – mondta el tegnap Kiss Péter kancelláriaminiszter. A szocialista politikus a közterhek csökkentésének mértékéről szólva nagy, sőt, meghökkentő változásról beszélt.

A Fidesz szerint 600 milliárd forintot vesz el az emberektől az MSZP az adóemeléssel. Az ellenzéki párt szerint öt százalék áfa-emelés évente 300 milliárd forintos terhet jelentene. A személyi jövedelemadó kedvezmények eltörlése, még az szja-csökkentéssel együtt is, 80–100 milliárdot vesz ki az adózók zsebéből.

AS Network - ÁNT-->

tb-járulék Gyurcsány egységes vagyonadó Kiss Péter ezermilliárd kormányülés
Kapcsolódó cikkek