Közélet

Két év felfüggesztettet kapott az adócsaló postafőnök

A német posta korábbi elnökét, Klaus Zumwinkelt a bochumi bíróság adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint egymillió eurós pénzbüntetésre ítélte. Ezt az ítéletet várták - írja a Handelsblatt.

Már az előző "megbeszélések" alapján biztos volt, hogy Zumwinkelnek nem kell börtönbe mennie - írja a német gazdasági napilap. A pénzbüntetést is túl fogja élni, hiszen saját bevallása szerint is 13 millió eurós vagyonnal rendelkezik.

Zumwinkel, akinek lakását 2008 februárjában kutatták át a hatóságok, a tavasszal kirobbant Liechtenstein-adóbotrány talán leghíresebb bűnöse. A tárgyalások első napján bevallotta: 970 ezer eurónyi adót titkolt el a német állam elől. Mint a nyomozás kimutatta: szándékosan, tudatosan, megtervezve.

Az ítéletet enyhítő indokok között volt a tett leleplezése után tanúsított együttműködése, "életének munkássága", valamint az elcsalt adók aránya az évek során befizetetthez.

"Érthetetlen, hogy ilyen gazdag emberek, mint jelen vádlott, miért követnek el ilyen gaztetteket" - mondta ítéletében a bochumi bíró.

börtön zumwinkel Liechtenstein adócsalás
Kapcsolódó cikkek