Közélet

Szili lehet az MSZP polgármester-jelöltje Pécsen

Szocialista körökben megindultak az esélylatolgatások Tasnádi Péter utódja ügyében. Pécs polgármestere, az MSZP országgyűlési képviselője súlyos betegség után kedden halt meg 53 évesen.

A pécsi MSZP megosztott a polgármesterjelöltek kérdésében. Egy csoport a helyi pártszervezet jelenlegi legerősebb emberét, a nemrég újra városi elnökké megválasztott Tóth Bertalan polgármester-helyettest gondolja lehetséges utódnak.

Egy másik csoport Szili Katalinban, az Országgyűlés elnökében gondolkodik. Már 2006-ban, Toller László balesete után is felvetődött lehetséges indítása, de ezt aztán elvetették, később maga Szili Katalin javasolta Tasnádit polgármesterjelöltnek. 

Szilit információink szerint a fővárosi pártközpont egyes erői is szívesen látnák a pécsi polgármesteri székben. Részint azért, mert úgy gondolják, a mai politikai-gazdasági helyzetben egyedül neki lennének esélyei a jobboldal jelöltjeivel szemben, részint azért, mert úgy vélik, szükség lenne egy tekintélyes politikusra, aki kimentheti a korábban szocialista fellegvárnak számító megyeszékhelyet kilátástalannak tűnő helyzetéből.

A helyi választási bizottságnak a haláleset dátumától számított 30 napon belül ki kell tűzni az időközi választás időpontját – mondta érdeklődésünkre Papp Judit címzetes főjegyző. Négy hónapon belül meg kell tartani a választást. Válaszolt a főjegyző arra a kérdésünkre is, hogy mi a helyzet az országgyűlési képviselői poszttal, amit Tasnádi Péternek Tóth Bertalan engedett át. Papp Judit elmondta: listás helyről van szó, vagyis az országgyűlési képviselői mandátum sorsáról nem kell időközi választást tartani. Tasnádi helyére az MSZP választmánya jelöl új képviselőt.

Tasnádi Péter polgármester Szili Katalin Pécs
Kapcsolódó cikkek