Közélet

Az Országgyűlés oszlassa fel a VII. kerületi önkormányzatot - MDF javaslat

Az Erzsébetvárosban nem maradt más megoldás, mint hogy a kormány kezdeményezése nyomán az Országgyűlés döntsön a képviselőtestület feloszlatásáról - véli az MDF.

A korrupciógyanús ingatlanbotrány odáig fajult, hogy amellett már a kormány sem mehet el szótlanul - írja a párt közleménye.

Minden jel arra utal ugyanis, hogy a problémát helyben nem lehet megoldani. Szégyen, hogy a kerületet vezető MSZP-SZDSZ koalíció még azok után sem volt hajlandó szembenézni a tényekkel, és kimondani a testület önfeloszlatását, hogy a kerületi polgármestert bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanújával őrizetbe vette az Ügyészség.

Miután a szocialisták és a szabaddemokraták helyi képviselői elgáncsolták az MDF indítványát, egyetlen alkotmányos eszköz maradt a politika kezében: az Országgyűlés mondja ki az erzsébetvárosi képviselőtestület feloszlatását. Ezt – az Önkormányzati törvény értelmében – a kormánynak kell kezdeményeznie a Parlamentben, miután kikérte az Alkotmánybíróság véleményét.

Arra kérjük ezért Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vállalja a felelősséget a koalíciós területi képviselők ügyletei miatt és járjon közbe az erzsébetvárosi önkormányzat feloszlatása érdekében. Mindazonáltal az MDF továbbra is úgy látja, az erzsébetvárosi ingatlanügyletekben az MSZP-SZDSZ mellett a Fidesznek is van tisztáznivalója.

Tegnap az Index internetes hírportál a helyi Fidesz-frakció egyik tagjára hivatkozva a következő állítást közölte: „nem véletlen, hogy a Fidesz korábban kizárta a pártból az összes olyan képviselőjét, aki az előző ciklusban benne volt a képviselőtestületben. Erzsébetvárosban ugyanis a gyanús ingatlanügyeket általában a jobboldal is támogatta 2002-2006 között.” Ismételten arra kérjük a Fidesz vezetését, hogy tisztázza a helyi frakciótag kijelentését, és a nyilvánosság előtt feleljen: volt-e tudomása arról, hogy képviselői gyanús ügyekbe keveredtek?

Megdöbbentőnek tartja az MDF, hogy a képviselőtestület önfeloszlatási kezdeményezése azért nem sikerült, mert a kormánypárti képviselőkön kívül a kereszténydemokrata képviselők is szavazatukat adták a kerület költségvetésének elfogadásához, és nem írták alá az önfeloszlatásról szóló kezdeményezést.

Országgyűlés mdf feloszlatás ingatlanbotrány erzsébetváros
Kapcsolódó cikkek