Közélet

Cozma három késszúrást kapott Veszprémben? Részletek és román források

Marian Cozma három késszúrást kapott, a támadóknál állítólag pisztoly is volt - olvasható a vasárnapi román hírforrásokban. Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabda-játékos apja a Mediafax hírügynökségnek elmondta: fiának egyik barátja, Rares Jurca vasárnap reggel felhívta őt telefonon a tragikus hírrel, s Marian állítólag három kézszúrást kapott. Valentin Ghioneát, a Pick Szeged kézilabdacsapat ugyancsak román játékosát több hírforrás idézi, de az Antenna 3 televízió-csatornának adott nyilatkozatát idézik csak tömörítve. Abból úgy tűnik, a játékos csak másodkézből tájékozódott, tehát azt, hogy esetleg romák voltak a támadók, azt is csak ilyen közvetett formában véli tudni.

E nyilatkozat szerint a támadók eleve ferde szemmel néztek a hét kézilabdásra. Állítólag ők kötöttek bele a román sportolóba, megpróbálták kiráncigálni a helyiségből, és a kijáratnál késelték meg, pisztolyukat nem használták. 

Adrian Panescu szenátor, aki korábban gyakran tett nacionalista, elsősorban magyarellenes megnyilatkozásokat, a Realitatea hírtelevízió stúdiójában ezúttal hangsúlyozta: itt nem román-magyar konfliktusról, de még csak nem is cigányok és nem cigányok közötti viszályról van szó, hanem általános civilizációs problémáról. Egyetlen, aki ebben a történetben hibásnak mondható, az a magyar rendőrség, amiért nem hajlandó azt az információt sem közölni, hogy valóban létezik-e videofelvétel vagy sem.

Előzmények

A 26 éves válogatott beállós a kórházba szállítását követően vesztette életét - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Zarko Sesumot, a csapat 23 éves szerb válogatott játékosát és irányítóját szintén késszúrások érték, őt életveszélyes állapotban szállították a veszprémi kórházba - mondta a szóvivő. Hozzátette: súlyos sérülésekkel került kórházba Ivan Pesic is, a csapat horvát válogatott kapusa.

A bűncselekmény elkövetőit a rendőrség nagy erőkkel keresi - mondta Váradi Piroska. "A játékosok normálisan viselkedtek, táncoltak, amikor egy mintegy 30 fős társaság megtámadta a barátnőjével táncoló Cozmát. A verekedés az utcán folytatódott, ekkor Cozmát szíven szúrták, Pesicet pedig vesén. Nem helybéliekről van szó" - mondta Hunyadfalvy Ákos klubelnök az MTI-nek.

Túl van az életveszélyen, és stabil az állapota Zarko Sesumnak. Az MKB Veszprém KC 23 éves szerb válogatott irányítóját a veszprémi kórházban műtötték meg - tájékoztatta Rácz Jenő, a kórház főigazgatója az MTI-t.

"Jó állapotban" van Ivan Pesic, a csapat 20 éves horvát válogatott kapusa is, akit súlyos sérülésekkel vittek a mentők kórházba - közölte a főigazgató.

Rácz Jenő hangsúlyozta, hogy a műtétről és a sérülésekről nem adhat részletes tájékoztatást. Más forrásból származó információk szerint Zarko Sesumon veseműtétet hajtottak végre, Ivan Pesic pedig súlyos koponya- és szemsérüléseket szenvedett.

Döbbenet és felháborodás
A Fidesz döbbenten áll a veszprémi kézilabdacsapat elleni támadás előtt - olvasható Navracsics Tibor frakcióvezető vasárnapi közleményében. Az ellenzéki politikus pártja nevében együttérzését fejezte ki a meggyilkolt Marian Cozma hozzátarozóinak. A két sérültnek, Ivan Pesicnek és Zarko Sesumnak pedig mielőbbi felépülést kívánt. A Fidesz egyúttal követeli, hogy a rendőrség azonnal kerítse kézre az elkövetőket.

Mély felháborodással értesültek a veszprémi kézilabdásokkal történt tragédiáról - olvasható az MSZP vasárnapi közleményében. Az írás szerint Marian Cozma halála és csapattársainak sérülése súlyos csapás a veszprémieknek, a sportot szeretőknek és az egész országnak. A szocialisták egyúttal együttérzésüket fejezték ki az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánnak. Az MSZP leszögezte azt is, meggyőződésük, hogy a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság mindent megtesz az elkövetők mielőbbi kézre kerítéséért.

Román sportminisztérium: nagy veszteség

A romániai ifjúsági és sportminisztérium "a helyi kézilabdasport nagy veszteségeként" jellemezte Marian Cozma halálát.

"Karrierje csúcsán volt és minden esélye megvolt arra, hogy még tovább fejlődjön" - mondta az MKB Veszprém meggyilkolt játékosáról vasárnap Octavian Bellu államtitkár.

A román Mediafax hírügynökség szerint Cozmát 2005-ben, Bukarestben is megtámadta és leszúrta egy nyolcfős banda, akkor súlyosan megsérült.

Cozma haláláról a német dpa mellett többek között a francia AFP, a spanyol EFE, valamint a szlovák, az osztrák és a lengyel hírügynökség is beszámolt.

Több százan gyűltek össze a tetthelyen

Vasárnap délutánra kétszázan gyűltek össze Veszprém belvárosában a Patrióta bár előtt, a Vas Gereben utcában, ahol hajnalban bűncselekmény áldozata lett az MKB Veszprém KC 26 éves kézilabdázója, a román válogatott Marian Cozma.

Az emberek gyertyákat gyújtottak és helyeztek el a házfalnál, ahol Marian Cozma fényképét helyezték el egy tablón. A tömeg békésen viselkedett, bár mindenki hangosan és felháborodva tárgyalta a történteket. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint szinte mindenki arról beszélt, hogy egy román tévétársaság már közölte: "egy népes cigány társaság" követte el a bűncselekményt.

A gyülekező tömeget a város vezetői nyugtatják, és jó néhány rendőrautót és rendőrt is látni a Vas Gereben utca végénél lévő Szabadság téren.

Egy veszprémi vendéglős - aki a neve elhallgatását kérte - elmondta: szombaton délután az egyik szórakozóhelyen egy nemrég szabadult bűnöző leütött egy férfit, aki súlyos sérüléseket szenvedett.

A Veszprémben ismert bűnöző gyakran előfordult a Patrióta bárban, és nagy valószínűséggel a leütött férfi mozgósíthatta a baráti körét - vélekedett a vendéglős. Mint elmondta: azt is biztosan tudja, hogy amikor szombaton este a kézilabdások megérkeztek a bárba, egy férfi már előre figyelmeztette őket: vigyázzanak, mert itt ma "balhé várható".

A gyászoló, gyertyákat gyújtó tömegben ott látható több egykori veszprémi válogatott kézilabdás is. Horváth Gábor, a csapat egykori sokszoros válogatott jobbszélsője az MTI-nek annyit jegyzett meg: nem akarja kifejteni a véleményét, mert ebben a helyzetben nem akar politikáról beszélni, noha szerinte ebben az ügyben "politikai is van"

A Veszprém szombaton a Balatonfüredet verte bajnokin, Cozma négy gólig jutott.

Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni


Ilyen lelkiállapotban nem lehet kézilabdázni, a dolgok jelen állása szerint a játékosok nem is akarnak mérkőzni szombaton Veszprémben, a Bajnokok Ligája középdöntőjében a spanyol Ademar Leonnal - mondta Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke a hajnali bűncselekmény helyszínén.

"Speciális szabályok vannak, most azt tanulmányozzuk, hogy egyáltalán lehet-e és hogyan mérközést halasztani a BL-ben" - mondta a klubelnök, megjegyezve, hogy a mérkőzéssorozattól visszalépni nem lehet, de ez náluk "nincs is benne a pakliban". Egyelőre a csapatnak nincs is irányítója, hiszen Nikola Eklemovics hosszabb ideje sérült már, a vasárnap hajnali bűncselekmény helyszínén pedig rendkívül súlyos fej- és szemsérülést okoztak a másik irányítónak, Zarko Sesumnak.


 

Valentin Ghionea Marian Cozma Petre Cozma
Kapcsolódó cikkek