Közélet

Először történt: Összeütközött két műhold Szibéria felett

A NASA úgy nyilatkozott: tudta, hogy előbb-utóbb egymásnak ütközik két műhold, így nem lepődtek meg, hogy – most először – megtörtént. A karambol nyomán jókora hulladékfelhő keletkezett, de a Nemzetközi Úrállomás legénysége nincs veszélyben.

"Tudtuk, hogy ez megtörténik majd" – mondta a Johnson Space Center kutatója, amikor beszámolt a két kommunikációs műhold ütközéséről. Február 22-én indulna két űrhajós a nemzetközi űrállomásra, a NASA szerint a küldetés nincs veszélyben, de – mint mondták – még átértékelik a helyzetet – tudósít az AP.

A Nemzetközi Űrállomás legénysége az orosz űrkutatási hivatal illetékese szerint sincs veszélyben, bár az ütközés nyomán a műholdakról leváló darabok valóságos felhőt alkottak. A karambol két résztvevője egy 1997-ben fellőtt Iridium kereskedelmi műhold és egy 1993-as gyártású orosz műhold, amely a NASA szerint már nem működött.

A "súlycsoportot" tekintve az orosz modell győzött, csaknem egy tonnás tömegével jóval felülmúlja az 560 kilogrammos Iridiumot. A NASA szerint most először fordult elő, hogy két űrjármű nagy sebességgel ütközött.

szibéria NASA műhold űrkutatási hivatal Nemzetközi Űrállomás
Kapcsolódó cikkek