Közélet

Felülmúlja a Hubble-t: A legnagyobb űrteleszkóp – Fotó

Hamarosan megkezdi kutatómunkáját az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Herschel nevű űrteleszkópja, amely 3,5 méteres átmérőjű tükrével felülmúlja a legendás Hubble-t. A húsz éves munkával kifejlesztett teleszkóp a láthatatlan fény tartományában vizsgálja majd az űrt.

A Herschel különlegessége a 3,5 méter átmérőjű, speciális kerámiából készült tükör, amely az űrkutatási program vezetője szerint nemcsak erősebb, de könnyebb is, mint az üveg – tudósít a BBC. A tizennyolcadik századi csillagász nevét viselő teleszkópot ezen a héten szállítják át a dél-amerikai Kourou támaszpontra, ahonnan egy Ariane rakéta juttatja majd fel az űrbe. Amíg a NASA fel nem lövi James Webb teleszkópját, addig a Heschel lesz "műfaj" csúcsa.

A Herschel a Földtől másfél millió kilométerre táborozik le, feladat "egyszerűen az, hogy megértesse, a csillagok és galaxisok kialakulását és fejlődését" – mondta Göran Pilbratt, az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) projektvezetője.

Mivel a teleszkóp az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszokat is kémleli, a Naprendszeren messze túl elhelyezkedő objektumokat is képes érzékelni. Belelát a gázfelhőkbe, amelyekből a Tejút csillagai is születtek, vagyis képes regisztrálni, hogy mi történik az "univerzum méhében". Ennek azonban feltétele, hogy maga az eszköz hidegebb legyen, mint azok az űrbéli tárgyak, amelyeket megfigyel. A Herschelt kétezer liternyi hélium tartja -268 és -223 fok közötti hőmérsékleten.

A Herschel fellövését külön érdekesség teszi, hogy vele egyidőben a más hullámhosszon mérő Planck nevű teleszkópot is felküldik az űrbe. A két egység praktikus okokból osztozik a járművön, az űrben pedig ugyanaz a kiszolgáló egység lesz majd a segítségükre.

A Herschel felépítését megnézheti az ESA animációján itt

Planck Herschel Európai Űr Űgynökség űrteleszkóp Hubble tükör
Kapcsolódó cikkek