Közélet

Gusztos levele Bajnainak: "Rossz úton jár a kormány"

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese nyílt levelet írt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek.

A liberális párt képviselőjeként meglepve értesültem arról, hogy a gazdasági válság következtében 12 milliárd forintnyi forrást tervez a kormány elvonni a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) kerékpárutak fejlesztésére vonatkozó fejezetéből - írja Gusztos.

Természetesen a válság súlyosságát és a pénzek átcsoportosításának szükségességét nem vonjuk kétségbe, mégis azt gondoljuk, rossz úton jár a kormány.

Nemcsak azért elfogadhatatlan a bicikliútra szánt pénzek szinte teljes elvétele, mert a kerékpárutak építése környezetbarát, tehermentesíti a „hagyományos" közlekedést és javítja az életminőséget. Hanem azért is, mert semmi nem indokolja a döntés: még a KÖZOP programon belül is vannak olyan tételek, amelyeket át lehet csoportosítani, és mégsem állítják le az alternatív közlekedési rendszerek fejlesztését.

Tudjuk és elismerjük, hogy a válság valóban sok stratégiai célt felülírhat. Nem ezzel van a baj, sokkal inkább azzal, hogy Magyarországon valami ismét nem működik.

Túl könnyen mondja a kormány, hogy a csökkentés, az elvonás nem érinti a már elbírált pályázatokat – mi pedig azt gondoljuk, hogy éppen a kormány állít ki magáról szegénységi bizonyítványt azzal, hogy a 14 milliárd forintos keretből nyolc hónap alatt mindössze kétmilliárd forintra van érvényes szerződés.

Az is érthetetlen számunkra, hogy a kormány célzottan a kerékpárosokat bünteti, amikor akár a KÖZOP programban is lehet találni olyan tartalékokat, amiket valóban érdemes lehet gazdaságélénkítésre fordítani. Mégsem ez történik, hanem 12 milliárdos elvonás egy olyan területről, amely már rövid távon többszörösen megtérül, hiszen a kerékpáros közlekedés nem terheli környezetünket, ráadásul a turizmus fejlesztésével a gazdaságot is élénkíti.

Ezért tartjuk hibás döntésnek a tervezett átcsoportosítást. Arra kérjük a kormányt, gondolja újra a tervezett intézkedéseket. A kerékpárutak fejlesztése közös érdekünk, a válságkezelés pedig elképzelhető racionális módon is. Ennek pedig nem az az útja, ha egy kiemelten fontos területről elveszünk minden forrást.

Bajnai Gordon SZDSZ kormány fejlesztések KÖZOP kerékpárutak Gusztos Péter
Kapcsolódó cikkek